Перспективи ірги в Україні | MIZEZ

Ірга — це нова нішева культура в Україні. Раніше вона була відомою тільки серед садівників-любителів, однак має всі шанси знайти місце в промисловому виробництві та вийти на широкий ринок. Які перспективи ірги на наших теренах?

Перспективи ірги в Україні | MIZEZ

Особливості культури

Плоди цієї культури зовні схожі на ягоди лохини, однак ірга належить до роду яблуневих, це листопадний кущ або невелике дерево. З тієї ж площі ірга здатна давати врожай приблизно у 2 рази більший, ніж лохина. До того ж ця культура порівняно з лохиною є не такою вимогливою до кислотності ґрунту і наявності хорошого дренажу. Ірга стійка до морозів, строк дозрівання — 1,5-2 місяці після початку цвітіння.

Ірга потребує мінімально догляду. Це посухостійка культура, коренева система якої йде вглиб ґрунту. Поливати її потрібно тільки за найпосушливіших умов. Для цього використовують шланг із розсіювачем, щоб одночасно змити пил із листя.

Також, як і будь-які інші культури, іргу потрібно захищати від бур’янів, розпушувати ґрунт навколо кущів, іноді обрізати рослину та вносити сезонні підживлення.

Харчові цінності ірги

У Канаді іргу вирощує приблизно 1 тисяча ягідних підприємств. Плоди цієї культури здають на переробку для виготовлення джемів, сиропів, наповнювачів для йогуртів та інших продуктів. Свіжі ягоди ірги майже не вживають, однак останнім часом прихильники здорового харчування звернули увагу на ці плоди.

Ягоди ірги багаті на клітковину, пектин, каротин, моно- і дисахариди, вітаміни C, P, A, вітаміни групи B, різні мікроелементи, кальцій, залізо. Аскорбінова кислота й каротин — найкращі антиоксиданти, що підвищують опірність організму до стресу та інфекційних захворювань, попереджають розвиток онкологічних захворювань і уповільнюють розвиток хвороби Альцгеймера. Каротин покращує зір, запобігає розвитку катаракти.

Перспективу ірга має в Україні. Промисловому виробництву цієї ягоди зараз заважає те, що в нас відсутня поки що традиція її споживання. Культура не така популярна, як полуниця, наприклад. З іншого боку, якщо гарно рекламувати продукт, можна отримувати прибуток, адже поки що немає конкуренції на ринку.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf