Рибне господарство — одна з найперспективніших галузей України

Світова промисловість продуктів харчування беззаперечно визнає цінність та важливість аквакультури. Рибне господарство — одна із найбільш значущих сфер, яка дозволяє отримати високобілкову продукцію тваринного походження. На рівні з м’ясом, риба дає організму людини необхідний білок, а також мікроелементи. Про динамічний розвиток аквакультури та рівень її наукової забезпеченості розповіли в Інституті рибного господарства НААН.

Генетичні дослідження та створення належних умов

Сьогодні наукова спільнота визначає такі пріоритетні завдання рибної промисловості України: 

  • стрімке покращення виробництва;
  • підвищення продуктивності виробництва;
  • впровадження світових технологій. 

Водночас потрібно поліпшити якість продукції та впровадити селекційні досягнення. 

Селекція необхідна для того, щоб підвищити продуктивність рибних господарств. Вона тісно пов’язана з біотехнічними і генетичними дослідженнями — завдяки їй можна вивести нові види риб, які матимуть більше переваг у якості.

Генетичні дослідження особливо важливі для збереження осетрових риб, поголів’я яких невелике. Потрібно піклуватися про їх генетичну різноманітність. Використання кріобіхотехнологій дозволить зберегти генофонд рідкісних і зникаючих видів риб.

Стан водосховищ та хвороби риб

Стан водосховищ і водойм вимагає якісного дослідження та вивчення. Насамперед, треба приділити увагу водосховищам Дніпровського каскаду, адже це — стратегічний резерв. Необхідно вдосконалити методи дослідження забрудненості водойм. Також потрібно поліпшувати харчову якість риби. 

Збереження генофонду

Одним із перспективних напрямків досліджень є технології вирощування лососевих та осетрових видів риб. Потрібно вирішити проблеми природоохоронного характеру, щоб зберегти чисельність та генофонд тих видів, які знаходяться під загрозою зникнення.

Важливим питанням є наукові дослідження щодо адаптації рибного господарства до можливих змін клімату.

Якщо регулярно працювати над цими напрямками дослідження та впроваджувати інновації світової аквакультури, українська рибна промисловість невдовзі зможе збільшити і зберегти поголів’я риби, поліпшити її якість, зберегти екосистему та підняти галузь на новий рівень.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf