У чому небезпека браку фінансування ДП «Укрводшлях»?

Недостатнє фінансування шлюзів на Дніпрі може спричинити техногенну катастрофу. Про критичну ситуацію у судноплавній інфраструктурі уряд попереджає Українська зернова асоціація (УЗА).

недостатнє фінансування шлюзів на Дніпрі

Аварія на шлюзах призведе до неконтрольованого скиду води за течією, руйнування каскаду гідроспоруд нижче шлюзів та знищення ГЕС по Дніпру, через що будуть затоплені величезні території. Така ситуація загрожує не лише енергетиці, екології країни, а й мільйонам життів людей.

З 2015 року ДП «Укрводшлях», що обслуговує та забезпечує роботу шлюзів на каскаді ГЕС річки Дніпро, належить до переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави. Однак підприємство роками не отримувало належного фінансування. Минулого року ДП «Укрводшлях» потребувало 124,3 млн грн, але використало лише 22,7 млн грн, тому що кошти було виділено лише в кінці року за залишковим принципом. Тривале недостатнє фінансування шлюзів на Дніпрі унеможливило проведення їх капітальних ремонтів, призвело до проблем у навігації на річці та перебоїв у перевезенні вантажів. Зараз, наприклад, закритий Канівський шлюз, якому потрібен капітальний ремонт. Зрив ремонту навіть одного шлюзу завдасть значних збитків економіці держави, її міжнародному іміджу, постраждає весь бізнес країни в цілому.

Значення для економіки

Дніпро — це важлива транспортна артерія України. Одною річковою баржею можна перевезти 4 тис. тонн зерна. Для перевезення таких обсягів продукції автотранспортом знадобиться 200 вантажних автомобілів. Для транспортування залізницею — 57 вагонів. Завдяки добре розвиненому річковому транспорту можна здешевити перевезення (особливо це важливо за умов зростання виробництва зерна) та зменшити негативний вплив вантажоперевезень на екологію й дорожнє господарство. Розвинена річкова інфраструктура допоможе вирішити проблеми в логістиці та транспортній галузі України.

Шлюзи — стратегічні об’єкти для економіки, військової сфери та безпеки держави. А оновлений держбюджет, який нещодавно затвердив уряд, позбавив фінансування ДП «Укрводшлях». Це означає, що цього року шлюзи знову не будуть відремонтовані, що ставить під загрозу безпеку країни.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf