Гаряче

У водоймах України зникає риба

підтримати рибну галузь

Асоціація рибалок України закликає уряд реанімувати рибоохоронні органи та підтримати рибну галузь. Наповненість водойм становить лише 80% через безсніжну зиму, природні нерестовище пересихають, браконьєри перегороджують сітками водойми, тому риба не має місця для нересту.

В Асоціації рибалок розповідають, що в останні роки меліоративні роботи по розчищенню нерестовищ не проводяться, через що вони заростають і зникають. Також незаконні забудови прибережних смуг призводять до знищення місць традиційного нересту риби. Понад 40% природних нерестовищ за останнє десятиліття зникло, внаслідок чого значно скоротилася чисельність риб’ячих зграй. На жаль, таких негативних факторів більше.

Браконьєрство

Водойми на сьогодні перегороджені сітками браконьєрів, які масово незаконно виловлюють ікряну рибу. Під час нересту риба збирається у великі зграї та не реагує на небезпеку. Браконьєри таким чином перешкоджають розмноження риби і знищують популяції.

Корупція в рибоохоронних органах

У 2019 році було затримано 114 тис. браконьєрів, з них органами рибоохорони — 46805. При цьому статистика свідчить, що з усіх правопорушень виявляють не більше 15%.  А неофіційні джерела надають дані про незаконний вилов із водойм понад 400 тонн риби щодня. Така інформація свідчить про масштабне зростання браконьєрства в країні.

Відсутність сертифікації

Незаконно виловлена риба заповнила прилавки не тільки ринків, а й супермаркетів, яким потрібен лише мінімальний пакет документів. Це означає, що споживачі можуть отримувати неякісну продукцію невідомого походження. В Асоціації рибалок зауважують, що Україна мусить запровадити Сертифікат походження риби — державний документ, що засвідчуватиме легальність товару. Ми єдині в Європі, хто цього ще не зробив, через що споживачі не мають можливості отримувати достовірну інформацію щодо походження рибної продукції. Рибна галузь України занепадає: 85% продукції на прилавках магазинів займає імпорт, часто неякісний чи навіть сурогат.

Учені стверджують, до 2050 року риба у водоймах України може зникнути, якщо зараз не припинити бездумне виснаження ресурсів. Асоціація рибалок закликає уряд підтримати рибну галузь, адже потім необхідні будуть величезні кошти для її відновлення. На сьогодні почала діяти нерестова заборона на вилов риби у водоймах, однак у супермаркетах полиці заповнені річковою ікряною рибою.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf