COVID-19 ‒ фактор попиту на свинину

Асоціація «М'ясної галузі» регулярно займається дослідженнями українського ринку. Одним з останніх результатів дослідження вважається зменшення споживчого попиту і цін на м'ясо ‒ свинину. Пояснити таку ситуацію досить легко: в країні триває пандемія коронавірусу.

COVID-19 ‒ фактор попиту на свинину Mizez

Минулої і позаминулої осені попит, а значить і ціни на м'ясо свиней поступово також зменшувалися. Це було пов'язано з сезонними щорічними змінами. Вже протягом третього тижня відзначають поступове зменшення цін на свиней живою вагою. У період з 12 по 18 жовтня ціни фіксувалися в межах 45-46 грн./кг, а вже цього тижня вони знизилися до 44-45 грн./кг.

Асоціація «М'ясної галузі» робить власні прогнози, згідно з якими на наступному тижні (з 26 жовтня по 1 листопада) закупівельні ціни на м'ясо свиней впадуть ще на 1 грн. Таким чином, ціни зберігатимуться в межах від 43 до 44 грн./кг.

Низькі ціни та поступове зменшення споживчого попиту безпосередньо пов'язане не тільки з сезонними змінами, а й також з пандемією в країні. Зараз люди намагаються все рідше виходити з дому, деякі втратили роботу в результаті проблем з економікою в Україні, відповідно, доходи людей стали набагато меншими. В результаті все більша кількість людей обирає куряче м'ясо, яке коштує набагато дешевше, ніж свинина.

Незважаючи на всі перераховані вище фактори, Україна лідирує серед інших європейських країн, пропонуючи своїм споживачам одні з найвищих цін на м'ясо свиней. Це пояснюється відразу декількома вагомими факторами. По-перше, вже протягом декількох років відзначають істотне скорочення кількості вирощуваних свиней і активне закриття свинокомплексів. Це пов'язано з ризиками, що виникають через регулярні спалахи АЧС. Тому виробництво свинини поступово скорочується, але про дефіцит ще рано говорити. По-друге, в нашій країні собівартість даного «бізнесу» досить висока. Такі наслідки відразу ж відображаються на закупівельних цінах.

Тому виробникам свинини необхідно заручитися підтримкою сучасних технологій, щоб повернути колишній високий споживчий попит і при цьому не втрачати власний прибуток. В результаті вдасться зробити цю галузь максимально вигідною з точки зору бізнесу.

Вам буде цікаво 👉 ЯКІ НІШЕВІ КУЛЬТУРИ БУДЕ ВИГІДНО ВИРОЩУВАТИ В 2021 РОЦІ: ВИСОКООЛЕЇНОВИЙ СОНЯШНИК ТА СОРГО

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал.

Редакційна команда MIZEZ.

Олександр Власюк

Схожі статті по темі:

asdf