Які нішеві культури буде вигідно вирощувати в 2021 році: високоолеїновий соняшник та сорго

Експерти прогнозують, що у 2021 році на українському ринку будуть затребувані культури, які є рентабельними. Попит на них є як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку. Лідерами є високоолеїновий соняшник та сорго. Великі холдинги вже почали їх вирощування.

Високоолеїновий соняшник Mizez

Високоолеїновий соняшник

Соняшник із великим вмістом олії зараз займає приблизно 3 відсотки від загального виробництва, тому ця ніша є вільною, конкурентів тут небагато. Олія цієї культури нагадує оливкову, але ціну має нижчу. У ній більше 85 відсотків Омега 3, а ось лінолевої кислоти тут менше. Для порівняння – звичайний соняшник має 35 відсотків Омега 3, а лінолевої кислоти у ньому 55 відсотків. Високоолеїнове масло у 70 випадках може замінити пальмове. У експорті високоолеїнової олії зацікавлений ЄС.

У останні роки Євросоюз збільшує імпорт органічної продукції, до якої відносять і високоолеїнову олію. Таке органічне вирощування вимагає спеціальних технологій, особливого зберігання та переробки, що є складним для звичайних фермерських господарств.

Наразі експерти прогнозують, що для задоволення попиту у високоолеїновій олії треба 1 млн гектар площі під цю культуру. Минулого року у Євросоюзі виробили 50 відсотків такої олії. Здебільшого, виробники знаходились на території Іспанії та Франції.

Зараз площі під високоолеїновий соняшник у Європі складають всього 3 відсотки, а в Україні – 5.

Сорго і прогнози його вирощування на 2021 рік

Вигідним для вирощування в Україні буде й сорго, адже ця культура має безліч переваг та є вигідною. Вона невибаглива у догляді, тому вирощувати її може будь-який фермер.

Сорго може чекати вологу до двох тижнів, але він не терпить заморозків. Від кількості добрив урожайність мало залежить. До того ж, сорго допомагає боротися із «вовчицею» - це комаха, яка харчується соком рослин. Про великий торговий потенціал свідчить і те, що минулого року Україна експортувала більше, ніж 150 тонн сорго.

Сорго є цінним джерелом вуглеводів та протеїнів. Крупу із сорго використовують як добавку до спортивного харчування. З нього роблять муку та крохмаль, який використовують в медичній сфері та харчовій промисловості. Цукор, який виготовляють із сорго, є дієтичним, тому підходить для людей з діабетом. А ще з сорго в’яжуть віники.

Також сорго використовують у якості корма для тварин. Він допомагає збільшити кількість яєць, які несуть домашні птахи, що харчуються цим кормом.

Затребуване сорго і для виготовлення біоетанолу, твердого палива та біогазу. До  того ж, це значно дешевший шлях виробництва.

Для внутрішнього українського ринку процент використання сорго рівний 22 відсоткам, залишок йде на експорт. Минулого року активно купували його в Ізраїлі та Іспанії. 

Редакційна команда MIZEZ.

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf