Секрет повноцінного живлення соняшнику від експертів

На полях України активно вегетує соняшник: на Півдні та в Центрі України він вже починає формування зірочки, в холодніших регіонах — має по 2-3 пари листків. Однак, якою б не була фаза розвитку соняшнику до цвітіння, рослини потребують повноцінного живлення. 

Як обрати потрібне добриво, яке містить необхідний комплекс елементів, дізнались у продакт-менеджера Полтавського філіалу компанії «Агросем» Максима Лелеченка.

«Для формування здорових рослин соняшнику, які дадуть високий врожай восени, варто потурбуватися про їх живлення до цвітіння. Серед всіх добрив варто обирати ті, які містять бор, кальцій, молібден, марганець, магній. Чому, поясню далі».

Серед усіх мікроелементів для соняшнику найважливішим є бор. Він відіграє важливу роль в регулюванні вуглеводного обміну, синтезу амінокислот та білків, хлорофілу, процесів запліднення. А ще — позитивно впливає на розвиток кореневої системи рослин.

Основна його частина засвоюється рослинами у фазі 5 листків і до появи квіток.

Бор не мобільний всередині рослини, тому його варто вносити впродовж усього періоду вегетації, особливо перед цвітінням.

Застосування бору в добривах разом з молібденом сприяє підвищенню врожайності та якості насіння соняшнику.

Секрет повноцінного живлення соняшнику від експертів | MIZEZ

Марганець важливий при засвоєнні азоту. Він є другим за необхідністю елементом для соняшнику, після молібдену. Коли марганцю не вистачає в ґрунті, вміст нітратного азоту в рослині зростає, і починають переважати процеси росту надземної маси над коренем, рослини стають чутливими до хвороб.

Завдяки магнію у рослині відбуваються різні процеси: азотний обмін, фосфорний, фотосинтез, синтез білка. Його дефіцит проявляється на ґрунтах з підвищеною кількістю калію та при низьких температурах.

А магній, марганець і молібден в комплексі — потужні елементи, які позитивно впливають на проходження фотосинтезу, утворення білку, збільшення кількості насіння та правильного поглинання азоту рослинами.

Кальцій покращує засвоєння інших елементів та сприяє укоріненню рослин. Він необхідний протягом усього періоду росту. При його дефіциті стебла втрачають міцність, листя втрачає еластичність та може ламатися, скручуватися і в’янути, гальмується ріст коренів і листя, обмежується надходження інших елементів живлення.

Секрет повноцінного живлення соняшнику від експертів | MIZEZ

Як же підібрати оптимальний комплекс цих всіх елементів живлення, щоб отримати гарний врожай?

«На ринку добрив можна розгубитися. А щоб цього не трапилося, я рекомендую обирати те, що перевірив сам — це добриво YaraVita Брасітрел Про. Саме зараз ідеальний час для його внесення».

Секрет повноцінного живлення соняшнику від експертів | MIZEZ

Комплекс елементів живлення в добриві підібраний відповідно до біологічних та фізіологічних потреб культур для отримання кількісного та якісного врожаю.

Препаративна форма добрива, особливий склад для найкращого розподілу по листковій поверхні і проникнення через кутикулу в паренхіму листка забезпечують пролонговану дію концентрованого добрива до 40 днів. А це — шлях до вирощування здорової рослини, яка принесе високий урожай.

Секрет повноцінного живлення соняшнику від експертів | MIZEZ

За матеріалами «Агросем»

Партнерський матеріал

Схожі статті по темі:

asdf