Встановлення власної метеостанції: міф чи реальність?

Якщо стан посівів можна контролювати (вчасно використовуючи ефективні засоби захисту), то на природні чинники, на жаль, вплинути неможливо. Аграрії потребують технології, завдяки якій вони могли б отримувати найактуальнішу інформацію про погоду та використовувати її для прийняття важливих рішень. 

Про такий інструмент розповіла фахівець відділу інновацій компанії «Агросем» Світлана Юркевич. 

Комплексним рішенням для моніторингу погодних явищ навколишнього середовища, вологості ґрунту, попередження про заморозки та урагани є професійна локальна метеостанція IMETOS by Pessl Instruments.

У багатьох фермерів виникає питання: «Навіщо мені метеостанція у господарстві, якщо я можу подивитися погоду в інтернеті на метеопорталі?». І частково матимуть рацію. Проте в інтернеті відображені узагальнені метеодані та прогноз погоди. Метеостанції для загальнодоступних інтернет-порталів здебільшого розміщені у великих населених пунктах за десятки, а то й сотні кілометрів від господарств.

Сучасні та надійні метеостанції IMETOS можуть встановлюватися власне на полях, забезпечуючи фермерів актуальною та достовірною інформацію про погоду в режимі реального часу, візуалізуючи метеодані у web-платформі FieldClimate by Pessl Instruments.

Встановлення власної метеостанції: міф чи реальність? 

Через відкритий API дані з FieldClimate інтегруються з низкою інноваційних платформ для сільського господарства. З використанням цього методу досягається раціональне використання добрив, засобів захисту рослин, водних та енергоресурсів.

Розуміння цілей, яких хоче досягти фермер за допомогою отриманих даних, дає змогу визначити, яка саме погодна станція та обладнання потрібні господарству.

Детальніше розглянемо це в таблиці

СЕНСОРИ

ДОДАТКОВІ МОЖЛИВОСТІ

Сегмент обладнання

Моделі
метеостанцій
IMETOS

опади

температура повітря

вологість повітря

вологість листка

сонячна радіація

швидкість вітру

напрямок вітру

евапотранспірація

дефіцит тиску пари (VPD)

Delta-T

збереження даних

відкритий API

безкоштовний доступ до платформи та додатку Field Climate

Базовий

IMT 200

Оптимальний

IMT 280

механічний сенсор

швидкості вітру

IMT 280-USW

ультразвуковий сенсор швидкості та напряму вітру

Удосконалений

IMT 300

механічний сенсор

швидкості вітру

IMT 300-USW

ультразвуковий сенсор швидкості та напряму вітру



До метеостанцій IMETOS by Pessl Instruments додатково можна підключити датчики для моніторингу температури, вологості та засоленості ґрунту різної довжини (від 10 см до 120 см). Моніторинг цих показників допоможе під час прийняття рішень про полив, передусім оптимізувати обсяг і графік, уникнути надмірного та недостатнього зрошення. 

Встановлення власної метеостанції: міф чи реальність?

IMETOS IMT-300 — надійна і гнучка система реєстрації даних із живленням від батареї, що заряджається за допомогою сонячної панелі. Станція має вбудований модем для забезпечення постійного надійного зв’язку з платформою FieldClimate. На основі зібраних даних, алгоритми системи розраховують моделі захворювань для понад 40 культур.

Кожен фермер прагне отримати хороший врожай, тому виконує ряд дій для його покращення. 

Наприклад, ви запланували провести обприскування в полі у п’ятницю, а саме в цей день вранці буде дощ. Завчасно у вас є можливість перенести дану операцію на інший день і зекономити ресурси. На основі достовірного прогнозу погоди на 7 днів алгоритми хмарного сервісу FieldClimate автоматично розрахують оптимальні терміни для здійснення обробітку ґрунту, посівне вікно, підживлення та захисту рослин.

Встановлення власної метеостанції: міф чи реальність?

Одна з основних функцій, яку виконує погодна станція в господарстві — накопичення історичних даних. Така функція дає можливість аграріям визначати, які технології дали хороші результати в певних умовах та сезонах.

З метеостанцією IMETOS ви будете точно знати про подальші температурні коливання, кількість акумульованих атмосферних опадів, наближення засухи чи заморозків.

За матеріалами «Агросем»

Партнерський матеріал

Чи маєте ви метеостанцією у своєму господарстві?

Схожі статті по темі:

asdf