Аграрії закликають зняти заборону на перевезення агротехніки

Українська зернова асоціація закликала уряд розв’язати проблему, яка може призвести до критичних негативних наслідків для збору врожаю зернових і олійних культур цього сезону. Причина такої ситуації — обмеження перевезення техніки сільськогосподарського призначення. Фактично забороняється перевозити комбайни для збору врожаю і вдень, і вночі.

Щоби зібрати і зберегти врожай, агровиробникам необхідно швидко перевозити агротехніку з одного поля до іншого. Це здійснюється здебільшого за допомогою спецтехніки (тралу), для чого повинні бути правильно оформлені дозволи на транспортування негабаритних вантажів, тобто комбайнів.

Суть проблеми

З 1 червня цього року почала діяти заборона «Укравтодору» на рух великовагового транспорту масою понад 24 тонни і навантаженням на вісь понад 7 тонн автомобільними дорогами загальнодержавного значення вдень за температури понад +28°C. Саме це розпорядження і становить загрозу для врожаю 2020 року.

Транспортувати не можна зокрема й агротехніку, призначену для проведення польових робіт і збору врожаю. Водночас із 18 січня 2001 року діє постанова Кабміну №30 на затвердження п. 15 «Правил проїзду великогабаритних та великовагових транспортних засобів автомобільними дорогами, вулицями та залізничними переїздами», відповідно до якого в темну пору доби рухатися габаритному та важковаговому транспорту забороняється.

Відповідно до наведеної інформації, сільськогосподарським виробникам забороняється перевозити комбайни і вдень, і в темну пору. Така ситуація спричинить значні втрати врожаю олійних і зернових культур.

За підсумками минулого року аграрний сектор забезпечив $22,5 млрд експорту й валютних надходжень до країни. Із них частка експорту зернових та олійних склала $9,6 млрд. Тому успішний збір врожаю зернових та олійних вкрай критичний для економіки держави та її стабільного фінансового становища, як наголосили фахівці.

УЗА закликала уряд внести зміни у ч. 2 п. 35 постанови №879 «Про заходи щодо збереження автомобільних доріг загального користування», аби сільськогосподарську техніку внесли до переліку транспортних засобів, на які не розповсюджуються обмеження або заборона руху в денну пору доби за температури повітря понад +28°С.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf