Аграрії закликають «Укрзалізницю» доопрацювати договір про вантажоперевезення

Прес-служба Європейської Бізнес Асоціації повідомила про те, що в організації звернули увагу на необхідність доопрацювання деяких пунктів у новому договорі АТ «Українська залізниця» про надання послуг із вантажоперевезень залізничним транспортом.

З 1 липня цього року починає діяти оновлений договір про надання послуг із перевезення вантажів залізницею. Його редакцію було опубліковано на сайті 31 травня. І хоча в «Укрзалізниці» врахували деякі суттєві зауваження, проте Асоціація звернулася з проханням взяти до уваги низку суттєвих питань, які варто доопрацювати.

Аграрії закликають «Укрзалізницю» доопрацювати договір про вантажоперевезення | MIZEZ

Чого бракує оновленому договору «Укрзалізниці»

По-перше, в оновленому договорі змінилася методика нарахування плати за користування вагонами перевізника, тобто «Укрзалізниці». Зараз нарахування йде відповідно до прогресивної тарифної сітки, зважаючи на кількість годин, протягом яких вагоном користувалися. З 1 липня розрахунок плати буде відбуватися подобово.

Фахівці ЄБА визначили, що така система призведе до збільшення витрат вантажовідправників у понад 6-7 разів, тобто на 30−40 грн/тонну. Тому в організації пропонують залишити систему оплати користування вагонами, яка діє наразі.

По-друге, ЄБА й надалі закликає виключити значення Тдод із оплачуваного часу використання вагонів. Експерти Асоціації зауважили, що на практиці Тдод передбачає нарахування 2 додаткових діб, якщо перевізник використовує власний вагон, у вантажному та порожньому рейсах. У ЄБА вважають, що необхідне чітке розмежування та збалансування меж відповідальності замовника й перевізника за процес перевезення. Замовник має відповідати за вантажні операції, а «Укрзалізниця» — за строки доставок. Як вважають у Комітеті з логістики, варто до договору внести пункти, які визначатимуть відповідальність перевізника за пошкодження вагонів замовника.

Розміри й умови нарахування штрафів, можливість списувати кошти з особових рахунків платників, перелік первинних документів — усі ці пункти також викликали зауваження. Антимонопольний комітет надав свій висновок. Фахівці рекомендують «Укрзалізниці» не впроваджувати новий договір, допоки не буде внесено всі зауваження відправників вантажів. У комітеті переконані, що на підставі аналізу деяких умов договору можна зробити висновок про зловживання «Укрзалізницею» своїм монопольним становищем та нівелювання інтересів інших гравців ринку вантажоперевезень.

Європейська Бізнес Асоціація висловила сподівання на швидке опрацювання зауважень «Укрзалізницею». Також експерти порекомендували продовжити дію чинного договору про надання послуг із вантажоперевезень до розробки редакції, в якій буде враховано інтереси всіх учасників ринку вантажоперевезень.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf