“Влада повинна відмінити акциз на індустріальні мастила”, — аграрії

Нещодавно українські аграрії звернулися до влади з проханням скасувати акциз на базові та індустріальні мастила та виключити його з підпункту 215.3.4 Податкового кодексу України. Про це повідомляє інтернет-видання “Агробізнес Сьогодні”.

“Влада повинна відмінити акциз на індустріальні мастила”, — аграрії | MIZEZ

Яка нині ситуація склалася у цій галузі?

На початку червня представники агросфери України, які є членами асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” (УКАБ) надіслали офіційний лист із проханням скасувати відповідний податок. 

У цьому листі йдеться про те, що у зв’язку з набуттям чинності Закону України №466-ІХ, під акциз підпадають базові та індустріальні мастила. При імпорті таких мастил максимальна ставка акцизу зараз становить 213,5 євро за 1000 літрів. Виходить, що на майже 90% базових мастил, що ввозяться до України, буде накладатися такий податок. А вони є сировиною для вітчизняних переробних потужностей та промислових олив.

“Обкладання зазначеним акцизом в 213,5 євро призведе до подорожчання вартості тонни продукції на 47%. Також це призведе до зростання витрат аграріїв на олії і мастила, як мінімум на 577 млн ​​грн щорічно”, — звертаються до влади члени УКАБ. 

Окрім оподаткування вищезазначеним акцизом, у законі №466-ІХ йдеться про те, що українські підприємства мають виконувати чимало вимог в процесі роботи з мастилами. Якщо підприємство відмовляється їх дотримуватися, то купувати, переробляти й зберігати оливи воно не має права. Порушення закону карається великим штрафом понад 200 тис. грн. 

Головний директор УКАБ Роман Сластьон з цього приводу наголосив, що новий акциз та нові вимоги до роботи з мастилами вже вплинули на деяких українських виробників. Так, з 23 травня “Азмол Брітіш Петрокемікалс” зупинив своє виробництво через правки у Законі України №466-ІХ.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf