В Урядовому комітеті підтримали проект із локалізації у здійсненні закупівель

Прес-служба Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства повідомила, що Урядовий комітет схвалив пілотний проект зі здійснення закупівель техніки у галузі машинобудування з підтвердженим ступенем локалізації виробництва.

Тепер проект має розглянути уряд. Документ затверджуватиме порядок визначення ступеня локалізації такої техніки, її перелік та окреслені умови у системі державних закупівель.

Ігор Петрашко, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, зазначив, що локалізація є концепцією, яку застосовують усі провідні країни світу. Якщо використовувати критерій локалізації, це стане значною підтримкою для підприємців, які виробляють або хочуть виробляти свою продукцію в Україні. У локального виробництва таким чином буде шанс стати пріоритетним та отримати доступ великих фінансових ресурсів завдяки держзамовленню, що на рік може становити сотні мільярдів гривень.

В Урядовому комітеті підтримали проект із локалізації у здійсненні закупівель | MIZEZ

Можливості для української промисловості

Міністр розповів про умови критеріїв локалізації. Він пояснив, що за наявності під час виробництва частки українського компоненту в понад 35%, товар претендує на отримання додаткового нецінового критерію — локалізації. У такому разі товару нададуть за неціновим критерієм оцінки товару в системі закупівель частку в розмірі 30%.

На думку Ігоря Петрашка, проект значно сприятиме зростанню промисловості в Україні. Він наголосив, що в міністерстві прагнуть, аби українські виробничі підприємства були конкурентоспроможними, у них робили великі замовлення, щоби ці компанії могли надавати більше робочих місць і були частиною світових виробничих ланцюжків.

У Мінекономіки зауважили: якщо реалізація пілотного проекту локалізації виробництва в закупівлях буде успішною, такий принцип будуть використовувати й для інших галузей промисловості.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf