Тернопільські аграрії завдяки розпискам залучили майже 1,2 мільярда гривень

Директор обласного департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОДА Володимир Стахів повідомив, що за 3 роки сільгоспвиробникам завдяки аграрним розпискам вдалося залучити у виробництво 1,17 млрд грн.

Аграрні розписки набирають популярності

Аграрні розписки як механізм фінансування с/г виробників були введені ще у 2012 році після прийняття Закону України «Про аграрні розписки». Вони стали дієвим інструментом, які полегшували співпрацю виробників та їх контрагентів і забезпечували належне виконання ними своїх зобов'язань.

Про появу аграрних розписок у Тернопільській області Володимир Стахів розповідає:

«Аграрні розписки в нашій області були впроваджені 3 роки тому. За цей час сільгоспвиробникам краю видано 1,17 млрд грн для ведення господарства. Наразі Тернопільська область займає 3 місце в Україні за кількістю впроваджених фінансових розписок та залучених від цього коштів». 

У 2020 році у Тернопільській області було укладено 110 розписок, а всього з початку реалізації проекту — 280. Сума фінансової підтримки, наданої сільгоспвиробникам, складає 450 млн грн. Тільки під урожай пшениці у цьому році було видано 85 аграрних розписок на майже 355 млн грн.

Коли використовують аграрну розписку

Аграрна розписка фіксує безумовне зобов'язання боржника здійснити поставку сільськогосподарської продукції або сплатити кошти кредитору в обмін на отримання матеріально-технічних або ресурсів. Завдяки їй агровиробники зможуть отримати кредитні ресурси під заставу майбутнього врожаю на вигідних умовах.

Аграрні розписки успішно діють в Україні з 2015 року і за цей час понад 2 тисячі фермерів отримали близько 4 тисяч аграрних розписок.

Нагадаємо, Верховна Рада направила на доопрацювання законопроект про аграрні розписки. Рішення було прийнято 19 травня. На засіданні за ухвалення законопроекту проголосувало 212 депутатів, а 246 — за підготовку до повторного першого читання.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf