Законопроект про аграрні розписки відправили на повторне перше читання

Рада направила на доопрацювання законопроект про аграрні розписки. Рішення було прийнято 19 травня. На засіданні за ухвалення законопроекту проголосувало 212 депутатів, а 246 — за підготовку до повторного першого читання.

Які завдання мав вирішити законопроект?

Законопроект був зареєстрований у Верховній Раді ще в січні. Працювали над ним народний депутат Олег Тарасов та голова аграрного комітету Микола Сольський. 

Прийняття законопроекту про аграрні розписки:

  • Визначає, що таке аграрна розписка у правовому полі.
  • Розширює коло суб’єктів, яким дозволено видавати такий документ.
  • Спрощує порядок отримання, обігу та використання розписок.
  • Підвищує оборотоздатність аграрних розписок (через діяльність фондового ринку).
  • Розширює варіанти застави за такою розпискою. Так, він передбачає можливість і правила застави живих тварин та продуктів тваринного походження.
  • Забезпечує правові умови щодо видачі багаторічних аграрних розписок, виплата яких може здійснюватися частинами.
  • Гарантує права кредиторів у випадку примусового виконання.

Таким чином, використання аграрних розписок стане простішим та зрозумілішим, а люди, які будуть їх використовувати, матимуть більше впевненості у своїх правах та гарантіях.

Важливість законопроекту

Першочергово цей законопроект мав вдосконалити чинне законодавство щодо аграрних розписок. Завдяки йому має спроститися процес їх використання, підвищитися надійність таких документів, а також розширитися сфера можливого їх застосування. 

Малі та середні агровиробники зможуть отримати кредитні ресурси під заставу майбутнього врожаю на вигідних умовах. Цей проект впроваджується та підтримується Міжнародною фінансовою корпорацією у партнерстві зі Швейцарією.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf