Троїцька територіальна громада на захисті реформи децентралізації

Під час засідання Кабінету Міністрів України 20.05.2020 року було прийнято розпорядження «Про затвердження перспективного плану формування територій громад Дніпропетровської області». Згідно з цим документом до Троїцької об’єднаної територіальної громади повинна приєднатися Межиріцька ОТГ.

Однак, уряд не провів жодних громадських слухань, консультацій чи зустрічей з представниками громади, передбачених законодавством. Внаслідок такого укрупнення збільшиться навантаження на бюджет об’єднаної громади, який формується здебільшого завдяки оренді землі.

Чому об'єднання двох ОТГ матиме негативні наслідки

Відповідно до інформації зі сторінки в Інстаграм народного депутата Романа Каптєлова, близько 4000 га землі було вирішено вилучити в Троїцької ОТГ на користь м. Павлоград «для розвитку міста». Однак, ці землі належать до комунальної власності Троїцької сільської ради. На них розташовані об’єкти енергетики, які є основними джерелами надходження коштів до бюджету Троїцької сільради: шахта «Павлоградська», ЦОФ та 3 об’єкти сонячних електростанцій, що перебувають на стадії будівництва.

При прийнятті розпорядження було знехтувано всіма принципами децентралізації, зокрема це стосується створення та підтримки повноцінного життєвого середовища для громадян, надання високоякісних та доступних публічних послуг, становлення інститутів прямого народовладдя, узгодження інтересів держави та територіальних громад. Також уряд не взяв до уваги критерії методики формування спроможних територіальних громад. Якщо об’єднати Троїцьку та Межиріцьку ОТГ, відстань від найбільш віддаленого населеного пункту до центру громади становитиме понад 60 кілометрів.

У Троїцькій об’єднаній територіальній громаді вважають, що таке рішення уряду суперечить принципам реформи децентралізації влади в Україні та є антинародним. Представники громади сподіваються, що влада дослухається до їхніх аргументів та змінить рішення на користь мешканців Троїцької об’єднаної територіальної громади.

За матеріалами Троїцької ОТГ

Партнерський матеріал

Схожі статті по темі:

asdf