Законопроект про одержання земельних паїв відправили на доопрацювання

Нещодавно Верховна Рада України розглянула законопроект №3012-1, який стосується забезпечення права на одержання паю працівниками державних і комунальних сільськогосподарських підприємств та учасниками бойових дій. Про це повідомляє AgroPolit. Проект закону за рішенням 315 народних депутатів відправили на доопрацювання і згодом розглянуть на повторному першому читанні. 

Законопроект про одержання земельних паїв відправили на доопрацювання | MIZEZ

У чому суть нового законопроекту?

Згідно з законопроектом №3012-1, українцям пропонується особливий порядок приватизації землі, що знаходиться у власності комунальних або державних сільгосппідприємств, установ або організацій. 

Приватизувати землі комунальних та державних підприємств, що працюють у сфері сільського господарства можна і під час приватизації самих підприємств (за рішенням відповідних органів влади), і в процесі їхньої ліквідації.

Коли приватизується землі агропідприємства, вони розподіляються таким чином: 

  • до 40% передається у власність працівникам або пенсіонерам підприємства, що ліквідується або приватизується, а також працівникам соціальної сфери села. 
  • до 20% розподіляється між учасниками бойових дій;
  • близько 40% мають бути продані на земельних торгах (протягом дії мораторію на продаж сільськогосподарських земель аукціон стосується лише права на їхню оренду.

Важливо! Коли землі приватизуються у рамках приватизації самого підприємства, то весь обсяг земель, що залишився після їхнього розподілу, вноситься до статутного капіталу того товариства, в яке було перетворене підприємство. Поки діє мораторій на продаж землі, вона передається товариству в оренду на 50 років.

Окрім законопроекту про порядок одержання земельних паїв, на доопрацювання депутати відправили ще й закон про аграрні розписки.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf