Численні порушення у сфері приватизації української землі

Тисячі гектарів найкращих земель розграбовані – таку заяву зробив Державний геокадастр. Ситуація є неординарною, адже багато українців вже отримали землі сільськогосподарського призначення, однак, реєстру цих наділів до сих пір не існує. Роман Лещенко говорить про те, що відсутність реєстру громадян, які отримали землю, призводить до численних махінацій із нею.

приватизації української землі Mizez

Актуальна ситуація

Роман Лещенко повідомляє, що вже сотні тисяч гектарів землі були безоплатно отримані громадянами України. При цьому, офіційний реєстр таких земель складений не був – тобто, ніхто не знає, хто саме отримав землю та у якій кількості. Держгеокадастр тільки планує вирішувати ситуацію шляхом створення спеціального відкритого реєстру, де й будуть вказані всі необхідні дані.

Лещенко говорить, що відомством вже були виявлені порушення під час приватизації земельних наділів. До прикладу, одна й та ж людина отримала по 2 гектари землі у різних регіонах безоплатно, чого не повинно бути. Також тисячі гектар найкращих українських земель були буквально розграбовані. До прикладу, це наділи у прибережних та рекреаційних зонах, заповідниках. Вони не мають бути у приватній власності, але ситуація є саме такою.

Рішення проблеми

Наразі виникає ситуація, коли сама держава не знає, кому і скільки земель вона віддала. Саме тому необхідним є створення офіційного реєстру та проведення аудиту земельних ресурсів. Подібне завдання вже стояло перед попереднім керівником Денисом Башликом. Але 25 травня 2020 року його було звільнено. За час керівництва реєстр земель, які були отримані безоплатно, так і не був створений. Тому, це завдання є як ніколи нагальним, зважаючи на вже існуючі зловживання.

 

Редакційна команда MIZEZ.

Олександр Власюк

Схожі статті по темі:

asdf