Нові правила оренди землі будуть діяти в Україні з липня

В Україні поетапно будуть вводити в дію закон, покликаний захищати майнові права власників і користувачів земельних ділянок. Про це повідомляє інтернет-видання “Агробізнес Сьогодні” з посиланням на прес-службу Львівської облдержадміністрації. 

Закон №340-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству” прийняли ще 5 грудня минулого року. У ньому йдеться про запровадження антирейдерських заходів і захисту майнових прав користувачів і власників землі. 

Нові правила оренди землі будуть діяти в Україні з липня | MIZEZ

Які нові умови договору про оренду землі?

Представники Департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА підкреслюють, що правки у законі стосуються особливостей укладання договору оренди землі. 

Нові умови договору оренди землі такі: 

  • можливість поновлення договору передбачена самим договором;
  • опція поновлення договору не стосується оренди землі, що перебуває у комунальній чи державній власності;
  • поновлення договору за замовчуванням можливе лише у разі наявності такої опції у договорі;
  • за місяць до закінчення терміну дії договору кожна зі сторін може звернутися до державного реєстратора і скасувати поновлення договору.

Законотворці підкреслюють, що ці умови не поширюються на договори, укладені до набуття Законом №340-IX чинності.

Також у Департаменті зазначають, що відомості про речові права на землю можна знайти у державному реєстрі прав від моменту реєстрації набуття речового права. 

“У разі подання стороною договору заяви про виключення з державного реєстру прав відомостей про поновлення договору державний реєстратор видаляє такі відомості з державного реєстру прав”, — йдеться у повідомленні експертів.

Нагадуємо, що Верховна Рада України планує розглянути новий законопроект №3131, згідно з яким аграрії мають виплачувати обов’язковий податок з гектара сільськогосподарських угідь. Розмір цього податку поки що невідомий, однак високопосадовці планують зробити його в межах 5% від нормативної вартості землі.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf