Податок для малих фермерів у скандальному законопроекті знизять

Депутати погодилися знизити податок для малих фермерів у законопроекті номер 3131. Його було повернуто на доопрацювання. Наразі законопроект передбачає, що за гектар фермер буде платити 560 гривень податку на рік. Ця сума є набагато нижчою, ніж планувалося спочатку.

Податок для малих фермерів Mizez

Деталі рішення

Про те, що податок для малих фермерів в рамках закону буде знижено повідомив Роман Сластьон. Наразі законопроект передбачає те, що селянські господарства, які мають 2 га і більше земель, будуть платити 560 гривень за гектар – у середньому по Україні. Фіксованим процентом від нормативної оцінки землі є 2%.

Довідка

На початку червня Податковий комітет подав на розгляд Верховної Ради законопроект під номером 3131. Він мав на меті запровадити мінімальний податок із кожного гектару землі, яка має сільськогосподарське призначення. При цьому, податок фіксований та не залежить від того, який заробіток за рік мав фермер – та чи мав його взагалі. У першому читанні закон передбачав податок у 1400 гривень за кожен гектар. Тому, наприклад, за 4 гектари паю власник мав заплатити майже 6 тисяч гривень.

Метою даного закону, як зазначають у Податковому комітеті, виведення фермерських господарств із тіні. Багато аграріїв мають у володінні землі, за які вони не платять податки, не мають документального підтвердження оренди і т.п. Але, за твердженням експертів, дана ініціатива тільки нашкодить селянам, які обробляють таку землю самотужки, мають невелике сімейне господарство. Це може призвести до того, що почнеться масовий продаж паїв за безцінь – тільки щоб позбутися їх та не платити податок, який їм непосильний.

Окрім цього, часто люди, які мають у своєму розпорядженні паї, не можуть або не готові офіційно здавати їх в оренду. Адже це потребує нотаріальної допомоги та певних фінансових трат. Самостійно також не всі можуть обробляти паї, зокрема, через похилий вік. Саме ці люди можуть найбільше постраждати через впровадження закону.

 

Редакційна команда MIZEZ

Денис Кулішов

Схожі статті по темі:

asdf