Новий податок — знищення українського села?

Верховна Рада України планує розглянути новий законопроект №3131, згідно з яким аграрії мають виплачувати обов’язковий податок з гектара сільськогосподарських угідь. Розмір цього податку поки що невідомий, однак високопосадовці планують зробити його в межах 5% від нормативної вартості землі. Після нескладних розрахунків можна визначити, що ця сума становитиме близько 1500 грн з одного гектара.

Новий податок — знищення українського села? | MIZEZ

Користь для бюджету чи новий тягар на плечах аграріїв?

Необхідність встановлення нових податків депутати пояснюють тим, що, мовляв, державний бюджет недоотримує коштів від власників паїв чи земельних ділянок. Нібито вони наживаються на землі, а доходи не декларують — працюють в “тіні”. Але чи сприятиме новий закон виходу агробізнесу з “тіні” й чи не стане головною причиною масових продажів землі дрібними аграріями?

Думка експерта

“Законопроект №3131 спрямований на те, щоби щороку додатково стягувати із селян 15-20 мільярдів гривень. Для окремих селянських господарств додаткове оподаткування становитиме 5-6 тисяч гривень. У багатьох селян цих грошей просто немає”, — наголошує кандидат економічних наук Олександр Хмелевський. 

За словами експерта, цей закон дійсно сприятиме детінізації аграрного сектору. Але він значно погіршить матеріальне становище українських дрібних фермерів. Для деяких аграрії сума податків стане справді непідйомною, й вони будуть змушені продати землю, як тільки це буде дозволено. 

“Влада взяла курс на знищення сіл та передачу селянських земель крупним агрохолдингам”, — додає Олександр Хмелевський. 

Представники влади, однак, наголошують на тому, що проект закону є надзвичайно важливим. 

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук підкреслює, що тіньовий обробіток землі породжує нерівні умови між тими аграріями, хто не декларує  доходи й тими, хто працює “легально”.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf