Які хвороби та шкідники загрожують посівам зернових у середині червня?

Від початку літа погода у більшості областей України сприяє росту та розвитку посівів сільськогосподарських культур. Зараз немає ні сильної посухи, ні рясних дощів, які б сприяли активному розвитку хвороб або шкідників. Інформацію про фітосанітарний стан 19 червня було оприлюднено на сайті Держспоживслужби. 

Які хвороби та шкідники загрожують посівам зернових у середині червня? | MIZEZ

Шкідники озимих і ярих зернових культур

У посівах озимих і частково ярих зернових культур триває відкладання яєць і відродження личинок клопа шкідливої черепашки. Крім цього шкідника експерти помітили й інші види клопів (австрійського, маврського, гостроголового тощо). Також колосові культури активно заселяють хлібні жуки та жужелиці (до 3 екз. на м² на Херсонщині). Вони пошкоджують зав’язь і зерно, призводячи до зниження врожаю. Хлібний трипс заселив від 5 до 28% обстежених площ пшениці та ячменю на Поліссі та у Лісостепу.

Скрізь шкодять злакові попелиці, мухи, цикадки, хлібні п’явиці, в південних областях злакова листовійка, пильщики. Ними на озимих зернових пошкоджено 1-13, макс. 19-15% рослин”, — йдеться у повідомленні Держспоживслужби.

Хвороби озимих і ярих зернових культур

Унаслідок рясних опадів та туманів у західних та центральних областях України у посівах озимих та ярих зернових культур спостерігається поширення борошнистої роси, бурої листкової іржі, септоріозу, гельмінтоспоріозу. На черкащині та одещині колосся частково уражене фузаріозом.

“Вчасно проведений захист колосу має вирішальне значення для отримання якісного та високого врожаю: якщо розглядати, як органи рослини впливають на формування врожаю, то на колос припадає до 45%, тобто майже половина майбутнього врожаю залежить саме від колосу”, — підкреслюють експерти Держспоживслужби.

Також зазначається, що у господарствах здійснюється постійний фітосанітарний нагляд за посівами сільськогосподарських культур.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf