Чергові температурні коливання на початку червня спричинили стресові умови для більшості культур

Черговим стресом для сільськогосподарських культур став нестабільний температурний режим у першій декаді червня. Про це повідомили агрометеорологи Гідрометеоцентру України, зазначає apk-inform.com.

Чергові температурні коливання на початку червня спричинили стресові умови для більшості культур | MIZEZ

Джерело: https://superagronom.com/

Експерти Гідрометеоцентру зазначили, що майже в усіх областях України у першій половині декади рослини страждали від браку тепла та низьких нічних температур. У другій половині декади ситуація різко змінилася — спостерігалася аномально висока для початку червня температура повітря і ґрунту.

“Накопичення ефективного тепла вище +10° відбувалося повільно і в кінці декади було меншим за норму, що не характерно для останнього десятиліття в Україні”.

Через поєднання таких умов у деяких районах аграрії фіксували пожовтіння листя нижнього ярусу культур. 

Також у повідомлення йдеться про достатню кількість продуктивної вологи в грунті на більшості територій, але в останні дні декади почалося її інтенсивне зменшення. 

Рівень зволоженості в різних областях України

У південних областях вологозапаси метрового шару ґрунту були у середньому в 1,5-2 рази меншими за норму. Водночас площі у західних та північних областях були перезволожені (майже 170 мм вологи в метровому шарі грунту).

Критичний рівень вологозапасів (менше 20 мм у метровому шарі ґрунту) спостерігався у Херсонській, західних районах Запорізької та південних районах Миколаївської областей.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf