Вологозабезпеченість територій у третій декаді травня

Відповідно до агромeтeорологічного огляду Укргідрометцентру, станом на третю декаду травня в Україні запаси продуктивної вологи під озимими культурами в орному шарі ґрунту на більшості територій західних, північних, центральних, на окремих площах східних регіонів України були оптимальними (21–45 мм продуктивної вологи).

Більшість територій східних, окремі райони південних, центральних, Сумської, Київської та Волинської областей все ще мали недостатні запаси вологи (11–20 мм). Південні, окремі райони Донецької, Луганської, Харківської та Черкаської областей мали незадовільні запаси (менше 10 мм продуктивної вологи). У деяких місцевостях Запорізької, Одеської та Херсонської областей орний шар ґрунту був узагалі сухим.

Забезпеченість вологою озимих

Запаси продуктивної вологи в метровому шарі ґрунту під озимими культурами здебільшого по всій території західних, північних та в окремих районах центральних, Харківської й Луганської областей були оптимальними (понад 121–200 мм). 

Схід та центр країни, Рівненська, Волинська, окремі райони Київської, Львівської, Тернопільської та Хмельницької областей були здебільшого забезпечені вологою на задовільному рівні (81–120 мм продуктивної вологи). Вологозабезпечення решти засіяних полів було на недостатньому рівні (51–80 мм). У південних областях багато територій досі страждали від засухи, така ситуація спостерігалася в окремих місцевостях центрального регіону: рівень запасів вологів не перевищував 23–46 мм, місцями — 6–18 мм.

Фахівці Укргідрометцентру зазначили, що орний шар ґрунту під озимим ріпаком на більшій частині південних та в деяких районах центральних областей був забезпечений вологою на недостатньому рівні (від 4 до 11 мм продуктивної вологи). Вологозабезпеченість решти площ була достатньою (20–32 мм).

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf