Фітосанітарний стан посівів наприкінці травня

Затяжні дощі та прохолодна погода, що переважала у другій половині травня, спричинила активний розвиток хвороб і шкідників сільськогосподарських культур на теренах України. Про це повідомляється на сайті Держспоживслужби. 

Фітосанітарний стан посівів наприкінці травня | MIZEZ

Які шкідники та хвороби активізувалися у різних культурах?

Озимі та ярі зернові. У посівах озимої пшениці зараз дуже активно поширюється септоріоз в комплексі з борошнистою росою. Подекуди посіви уражені бурою листковою іржею. Гельмінтоспоріоз та ринхоспоріоз поширюються на полях із ярими зерновими.

Майже у всіх областях посіви заселив клоп шкідлива черепашка: його чисельність досягає 1-го (а в крайових смугах і 2-х) екземплярів на м². Він уже встиг пошкодити від 1 до 5% рослин.

Посіви кукурудзи заселені злаковими блішками, шведськими мухами та злаковими попелицями, що завдали шкоди 2–10% рослин.

Кілька видів довгоносиків (звичайний, чорний і сірий) вже встигли заселити поля із цукровими буряками. Найбільш небезпечним із цих трьох комах є звичайний довгоносик: у Київській області він уже пошкодив до 42% посівів! Крайові смуги посівів цукрового буряку заселені листковою буряковою попелицею (на 2,5–15%, залежно від регіону). 

Озимий ріпак окупували личинки капустяної стручкової галиці, насіннєвий прихованохоботник та капустяна попелиця. Ріпаковий квіткоїд уже встиг пошкодити від 1 до 20% рослин. На всяк випадок ретельно огляньте посіви озимого ріпаку: чи не розвинувся часом фомоз або альтернаріоз. 

Слід зазначити, що довгоносики зашкодили не лише буряку, а й соняшнику, сої (уражено від 3 до 6% посівів) і люцерні (від 17 до 20% рослин). Останню, крім довгоносиків, заселили кілька видів клопів-сліпняків (трав’яний, польовий і люцерновий). 

У пасльонових (картоплі та томатах) активізувався колорадський жук. Тому якщо на один кущ картоплі спостерігається від 10 до 20 личинок, слід негайно обробити посіви інсектицидами.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf