Методи боротьби з томатної міллю Tuta absoluta

Tuta absoluta, або ж південноамериканська томатна мінуюча міль, — це один із найбільш небезпечних карантинних організмів. До України потрапив, найімовірніше, у 2010 році з країн Близького Сходу.

Tuta absoluta належить до родини виїмчастокрилих (Gelechiidae). Цей вид поширений в регіонах Південної Америки, хоча зрідка можна зустріти його в холодних широтах.

У дорослій фазі розвивається до молі, яка характеризується наявністю сірих крил з деякими темними плямами. Міль відкладає жовті яйця, розміщує їх на нижній стороні листя. Личинки мають кремовий колір із коричневим відтінком на голові. Необхідно відрізняти Tuta absoluta від картопляної молі; вони схожі, хоча характеристики абсолютно різні.

Шкодочинність томатної молі

Південноамериканська томатна мінуюча міль в остаточній личинковій стадії має зелене забарвлення з рожевими плямами, довжина — від 1 до 8 мм. Найбільшої шкоди завдає саме в цій фазі розвитку. Шкідник робить дірки в рослинах томатів, як в області стебел, так і в листках. На листі личинки створюють білі ділянки (адже живляться лише мезофілом). Таким чином листок буде напівпрозорого білого кольору, що є одним із головних способів виявлення проблеми. Це також впливає на плоди. Вони псуються, тому що гниють усередині. Якщо проблему не контролювати, ця гниль поширюється на решту врожаю.

Методи знищення шкідника

Щоби вчасно виявити шкідника, до утворення кокону, та скоротити коефіцієнт розмноження, одним із найбільш ефективних методів вважають феромонні водні пастки, за допомогою яких відловлюють самців.

Правда полягає в тому, що шляхом простих щоденних процедур Tuta absoluta можна тримати під контролем: доведеться регулярно видаляти бур'яни, чергувати культури, щоб не годувати цей вид тощо.

Залишки ураженого врожаю потрібно спалювати для запобігання збільшенню проблеми. Процес боротьби досить важкий, оскільки доводиться докладати всіх зусиль.

Існують такі способи контролю південноамериканської томатної мінуючої молі:

  • інтегрований контроль (деякі комахи є хижими видами щодо томатної молі, наприклад, Macrolophus kaliginog або Nesidiocoris tenuis), але цей спосіб вимагає великого контролю та не гарантує успіху;
  • олія дерева нім (органічний спосіб, шкідник не переносить цю речовину, тому її добре використовувати для обприскування);
  • хроматичні пастки (кольорові пастки, від яких міль зліплюється), які є досить ефективними, як і феромонні, лише треба правильно їх розмістити;
  • Bacillus Thuringiensis — спеціальний порошок, який перед нанесенням необхідно розбавити у воді, вважається ефективним інсектицидом проти томатної молі, але перед його застосуванням слід оцінити всі ризики звичайних пестицидів на решту врожаю.

Існує безліч способів боротьби зі шкідником Tuta absoluta, хоча краще не дозволити йому потрапити до поля.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf