Унікальна full-LED теплиця для вирощування томатів

Тепличне господарство Лукаша Будіти стало відомим не тільки в Польщі, а й за її межами. Польська компанія Signify збудувала на території господарства першу full-LED теплицю для вирощування томатів, яка дозволила отримувати урожай впродовж усього року завдяки використанню штучного освітлення.

теплиця

Сучасні технології для вирощування помідорів

Теплиця площею 2 га знаходиться в тепличному господарстві Лукаша Будіти. Вона оснащена світлодіодними світильниками, які споживають менше електроенергії і дають змогу вирощувати рожевоплідні томати протягом усього року. 

Зазвичай для створення такого освітлення встановлюють натрієві лампи. Але використання світлодіодних допомагає зекономити на електроенергії. Розташовані такі лампи не тільки у верхній частині теплиці над рослинами, а і між ними.

Встановлені лампи мають випромінювання потужністю 140 мкмольм²сек. Ті, що встановлені між рядами додатково дають 60 мкмольм²сек. Завдяки їм виробництво стає більш інтенсивним, енергоефективним та екологічним, а врожай можна отримувати весь рік.

Дещо про проект

Лукаш Будіта говорить, що використання даної технології дозволяє зменшити витрати на освітлення та не економити на ньому. Таким чином, рослини отримують те, що їм необхідно, а власник теплиці не витрачає багато коштів на освітлення і має гарний врожай. Лукаш неодноразово наголошує, що світлодіодні лампи є найменш енергоємними та екологічно чистими.

Цей проект є результатом досліджень, які проводилися у Варшавському університеті природничих наук протягом 2 років. Теплиці Лукаша Будіти розташовані поблизу Варшави, що дозволяє реалізовувати продукцію на ринки по всій країні. уже минулої зими перший урожай рожевоплідних помідорів можна було придбати в місцевих супермаркетах, на ринках і в невеликих крамницях.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf