Оптимальні умови для вирощування помідорів

Україна посідає 14-те місце у світовому рейтингу за валовими зборами помідорів (1 492 тис. тонн), а за їхньою врожайністю — на 110-му. Одна з головних причин такої ситуації полягає в тому, що дрібні присадибні господарства, де вирощується значна частина томатів, не приділяють належної уваги селекції та новітнім технологіям. На що потрібно звернути увагу, щоб отримати хороший урожай помідорів високої якості?

Оптимальні умови для вирощування помідорів | MIZEZ

Якість помідорів залежить від вмісту в плодах сухої речовини, цукру, вітамінів і мінеральних солей. На ці показники безпосередньо впливає інтенсивність і тривалість сонячного освітлення під час вегетації. Оптимальною температурою для росту і розвитку томатів є +22–25°С. Рослини дуже чутливо реагують на вологісний режим. Особливо коли відбувається масове утворення плодів, тому в цей період необхідно підтримувати вологість ґрунту на рівні не нижче 75–80%. Дефіцит вологи у цей час спричинить масове осипання квіток (чи навіть зав'язі), затримає ріст та утворення плодів на бічних стеблах, що призведе до значного зниження врожаю. Шкоди завдає і надмірне зволоження: може відбутися відмирання коренів в анаеробних ґрунтових умовах, пізнє цвітіння, аномальний розвиток і хвороби плодів.

Вимоги до поживних речовин

Щоби отримати хороший урожай помідорів, потрібно подбати про ґрунтове харчування рослин, адже томати дуже вимогливі до цієї умови. Азот, фосфор, калій, кальцій — нестача цих та інших поживних речовин помітно відіб’ється на якості плодів. Дефіцит азоту призводить до затримки росту вегетативних органів, листя забарвлюється в жовтуватий колір, бутони і квіти опадають. При нестачі фосфору гальмується ріст стебел, листя набуває синьо-фіолетового кольору. Ба більше, внаслідок суттєвого браку фосфору відбувається затримка засвоєння азоту. Для вирощування томатів найкраще обрати добре структурований ґрунт, придатний до дренування. Томат має розгалужений стрижневий корінь, який здатен проникати на глибину до 1,4–2 м, однак близько 70% всього обсягу коренів перебувають у верхніх 20 см.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf