Половина дрібних фермерів розориться через карантин

Через карантин та неможливість реалізувати врожай більшість дрібних фермерів-овочівників зазнали серйозних збитків, деякі навіть збанкрутували. Навіть після відкриття ринків ситуація кардинально не змінилася.

Актуальна ситуація

Директор ТОВ «Гранекс-Черкаси» Золотоніського району Том Ван Гої вже готовий до проблем із продажем цибулі, яку вирощує його господарство, адже раніше вони збільшили площу посівів на 30%. Він вважає овочівництво перспективною справою, але не розуміє, чому з таким потенціалом Україна продовжує імпортувати продукцію у величезних обсягах. 

А ось аграрій Сергій Гроза побоюється, що з продовженням карантину до кінця червня він зазнає серйозних збитків, особливо, якщо влада знову вирішить закрити ринки. Каже, що це розорить фермерів, адже більшість не зможе почати з нуля свою справу.

Ринки були зачинені тривалий час і цього, бідкаються фермери, вистачило, щоб зазнати серйозних фінансових втрат. 

Зараз попит невеликий через високі ціни. Світлана Левченко каже:

«Огірки на ринку були по 50 гривень, а ось у супермаркеті можна купити такі ж максимум за 28 грнкг. Ціни кусаються, покупців мало».

Краща ситуація у тих фермерських господарств, які продають свій урожай восени. А ось аграрії, які зібрали врожай ранніх овочів та ягід, знаходяться в критичній ситуації. Вони вклали великі кошти в теплиці та насіння, тяжко працювали, але продати товар у повному обсязі так і не змогли, адже були вимушені знищувати врожай.

«На допомогу держави вже не сподіваємося»

Фермер Юрій Іванович говорить, що вже давно не розраховує на допомогу від держави. Каже, що по телебаченню постійно чує про заходи для підтримки аграріїв, але за 30 років своєї роботи жодної допомоги з боку держави не отримав. 

«Допомагають лише латифундистам, у яких по 50 тисяч гектарів, бо з таких людей є пряма вигода. А навіщо сприяти роботі дрібного господарства, у власності якого лише 300 гектарів? Що з цього можна мати?».

Оптимістичніше налаштований фермер Іван Іжко, який переконаний, що розраховувати лише на ринки не варто. Радить отримувати сертифікати і документи на овочі, щоб мати змогу продавати товар через мережі супермаркетів. Це вимагає часу, але така робота необхідна.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf