Уряд планує компенсувати втрати від пошкоджених посівів

Представники влади запропонували компенсувати втрати від пошкодження посівів. Це будуть дотації, направлені на відшкодування втрат, пов’язаних зі стихійними лихами та катастрофами техногенного характеру, які пошкодили посіви. Про таку можливість повідомив Олег Тарасов — голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління у сфері агропромислового комплексу.

Уряд планує компенсувати втрати від пошкоджених посівів | MIZEZ

Втрати аграріїв

Олег Тарасов зазначає, що у цьому році фермери зазнали значних збитків через втрачені посіви технічних та озимих культур. Попередні показники свідчать, що майже 600 тисяч гектарів було пошкоджено. Тільки одеські аграрії втратили майже 50% посівів. 

Проте через особливість податкового законодавства ця інформація може бути неповною. Річ у тім, що оформлення втрати посівів передбачає нарахування ПДВ на товар, який був придбаний до посівної. Саме тому аграрії не квапляться фіксувати свої втрати юридично.

Підтримка для галузі

Відкрите питання аграрної сфери — виплата фермеру компенсації за втрачений урожай. Олег Тарасов вважає за необхідне розглянути спосіб підтримки аграріїв у межах загальних коштів, які вже закладені у державний бюджет. Це 4 млрд гривень. 

“Уряду потрібно запровадити окремий напрямок у вигляді дотації, яка б відшкодовувала втрату врожаю внаслідок надзвичайних ситуацій природного чи техногенного походження”.

Олег Тарасов говорить, що кошти на таку компенсацію можуть бути взяті з інших напрямків підтримки (здешевлення кредитів, часткове відшкодування вартості с/г техніки тощо). Наразі питання тільки розглядають, оголошення остаточного рішення очікують приблизно через 2 тижні.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf