Фахівці попередили про низький урожай сої

Єлизавета Малишко, начальник підрозділу досліджень аграрних ринків та продуктів переробки компанії «УкрАгроКонсалт» повідомила, що цьогоріч в Україні очікується найнижчий урожай сої за останні 5 років. За попередніми даними Мінекономіки, обсяг виробництва сої у 2020 році складе 3,2 млн тонн.

На своїй сторінці у Фейсбук експерт написала, що відповідно до офіційного прогнозу профільного міністерства показники щодо зернових сильно коливаються: від 63,5 до 72,3 млн тонн. Песимістичні прогнози фахівці будують, керуючись даними моніторингу посівів у південних областях України, зокрема Одеській, Херсонській та Запорізькій. Вони цього року найбільше постраждали від посухи.

У південних регіонах висіяно близько 27% пшениці та 40% озимого ячменю від загального обсягу. Згідно з оцінками Мінекономіки минулого тижня, втрати посівних площ гороху, озимої пшениці, жита, ріпаку, ячменю по країні становлять 234 тис. га (2,6% від площ озимини, які складають 10,237 млн га). Найбільше посуха вразила озимий ріпак, пшеницю, ячмінь та горох. Також через складні погодні умови в Україні очікується найнижчий урожай сої.

Однак варто брати до уваги те, що наприкінці квітня та на початку травня пройшли дощі, які покращили ситуацію із забезпеченістю вологою, причому критична ситуація була не в усіх областях. Також, відповідно до прогнозів синоптиків, існує підвищена ймовірність опадів у південних регіонах.

Яким буде врожай у цьому сезоні?

У компанії «УкрАгроКонсалт», за словами Єлизавети Малишко, дотримуються оптимістичних прогнозів. Експерт зауважила, що песимістичні сценарії зазвичай нижчі на 10–15%. Фахівці компанії вважають, що ячменю в цьому сезоні зберуть 7,9–8 млн тонн, пшениці — 25,9 млн тонн, соняшнику — 16 млн тонн. Щодо обсягів збору кукурудзи очікування одні з найвищих — 36–36,5 млн тонн. До того ж, як наголосили в «УкрАгроКонсалті», варто зважати на те, що часто урожай виявляється на 3–4 млн тонн більшим, ніж передбачалося у травні, що показує досвід минулих років.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf