Травневі дощі рятують урожай

дощі

Тетяна Адаменко, керівник відділу агрометеорології Укргідрометцентру, повідомляє, що ситуація з майбутнім урожаєм покращиться завдяки опадам, які випали в Україні в перший тиждень травня. Також на зміну безсніжній зимі та двом посушливим місяцям весни найближчими днями прийдуть дощі та грози у більшості регіонів країни.

Дощі пройшли не занадто пізно: більшості культурам вони допоможуть у розвитку. Особливо ситуація покращиться в районах, де опадів випала достатня кількість (у центральних та західних областях України). Однак у південних областях їх так і не дочекалися: Одеська, Херсонська, більша частина Миколаївської, Запорізької. Там досі посуха, ситуація складна.

Що стосується плодових дерев, ситуація з майбутнім урожаєм покращиться також. Однак Тетяна Адаменко зауважила, що, незважаючи на позитивний вплив дощів на ріст черешень та абрикосів, втрачений під час заморозків у березні-квітні урожай уже не повернути.

На думку експерта, існує велика ймовірність повторення посух останніх років в Україні у наступні 10 років. Вона зазначила, що зараз відбувається формування прообразу майбутнього клімату. У наступне десятиліття погода буде схожою на ті посухи, що ми спостерігали протягом останніх років. Усе частіше не буде звичних для нас зим. Проте це не привід для відмови від посіву озимої пшениці та висаджування лише теплолюбних культур. Цього Україні поки що робити точно не варто, як наголосила Адаменко.

Якою буде погода в найближчі дні?

За даними Укргідрометцентру, в більшості областей України пройдуть дощі та грози. Зокрема на них слід очікувати Києву, північним та центральним регіонам, температура повітря підніметься до +17–19°C. Також грози накриють посушливі Одеську, Миколаївську, Херсонську області, денна температура становитиме +20°C. На сході України так само прогнозують грози, температура сягне +22°C. Невеликі дощі будуть на заході України, температура переважно становитиме до +17–18°C.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf