Українські вчені розробили систему для автоматичного керування зрошенням полів

Науковці Інституту водних проблем і меліорації НААН України розробили систему, яка допомагає автоматично керувати зрошенням полів: визначати строки та норми поливу залежно від культури і типу ґрунту.

Система працює на основі ключових параметрів ґрунту та метеорологічних даних. Для її застосування необхідно провести повний аналіз ґрунту в господарстві, встановити датчики доступної вологи та вологості ґрунту (тензіометри) та метеостанцію.

Науковці та інженери розробили систему управління зрошенням, взявши за основу складні розрахунки вологості та вологоємності ґрунту, споживання води рослинами та сучасні технологічні рішення, що було складною та кропіткою роботою. У результаті вчені створили систему, що відповідно до даних автоматично формує завдання, в якому враховується не лише час поливу, а й ділянки, де вологи потрібно більше, а на яких взагалі необхідно вимкнути форсунки.

Українські вчені розробили систему для автоматичного керування зрошенням полів | MIZEZ

Джерело фото: офіційний сайт НААН України

Особливості системи

Потреба рослин у волозі залежить від доступної кількості води в ґрунті та специфіки певної культури у конкретну фазу розвитку.  Система автоматично розраховує, який полив здійснити. Однак для точної оцінки фази рослини потрібен агроном. До того ж у різних сортів і гібридів культур є свої особливості розвитку. Ці налаштування в системі можна коригувати. Також потрібно зважати на погодні умови (тому необхідна метеостанція) та здатність ґрунту утримувати та віддавати воду (тому потрібно провести його аналіз).

Завдяки системі можна не лише автоматично керувати зрошенням полів, а й зекономити до 30% води через оптимізацію водного балансу поля та зменшити кількість задіяних в обслуговуванні працівників (1 оператор може обслуговувати до 10 машин). Агровиробник отримує базу даних, де зберігається вся інформація, та можливість ефективного контролю, тобто впевненість у тому, що полив точно проведено. Якщо ж на машині для зрошення буде опція внесення добрив, то система буде керувати й цим процесом.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf