Співпраця з торговельними мережами не вигідна ані дрібним фермерам, ані супермаркетам

Під час карантину тонни овочів та фруктів були або продані за копійки або опинилися на звалищах. Причиною стало закриття ринків через епідеміологічну ситуацію в країні. Як результат — великі збитки в українських фермерів. 

100% продукції дрібних фермерів реалізувалася саме через ринки. Якщо ж говорити про українських виробників загалом, то це майже 80%. Але чому ж супермаркети продовжують закуповувати закордонний товар? 

Закриття ринків: катастрофа для споживачів та фермерів

Через закриття продовольчих ринків фермери втратили основний канал збуту свого товару. Виникає закономірне питання: чому вони не можуть реалізовувати агропродукцію через супермаркети? Одна з головних причин — жорсткі вимоги щодо кількості та якості поставок овочів і фруктів. Дрібні фермери просто не можуть їх задовольнити.

По-перше, більшість дрібних фермерських господарств не платять ПДВ, а супермаркети вимагають товар лише зі сплаченим податком. По-друге, мережі працюють з відстрочкою оплати за овочі (від 14 до 45 днів), фермери ж хочуть отримувати кошти одразу. Тому і виходить, що зараз лише кілька українських виробників овочів та фруктів мають можливість постачати свій продукт до торговельних мереж. І велика частка продукції на полицях магазинів — іноземного походження.

Закриття ринків позначилося і на покупцях. Вони втратили можливість обирати вітчизняний товар і вимушені «годувати» іноземного виробника. 

Чому в магазинах так багато імпорту?

З листопада по травень в магазинах здебільшого представлені іноземні овочі та фрукти. З початком сезону в Україні з’являється можливість купувати вітчизняні товари, але імпортована продукція в супермаркетах все одно є. При цьому ціни на неї іноді бувають нижчими, ніж на аналогічні вітчизняні продукти. Відбувається це тому, що українські виробники, на відміну від імпортерів, не здатні забезпечити конкурентоспроможну ціну для споживача.

Шляхи розв'язання проблеми

Плодоовочева асоціація України пропонує знизити ПДВ на фрукти та овочі, щоб більшість господарств могли легально продавати свій товар у мережах супермаркетів та “вийти з тіні”. Також потрібно прийняти закон про сільгоспкооперацію. Це розширить можливості реалізації продукції, її зберігання, переробки та доставки.

Плодоовочева асоціація вже давно вимагає у влади прийняти закон про кооперацію сільгоспвиробників. Але до сих пір Верховна Рада його не приняла. 

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf