Науковці вважають, що карантин не вплинув суттєво на ціни

На думку Юрія Лупенка, директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», карантинні обмежувальні заходи не сприяли суттєвому підвищенню цін на продукти харчування.

Науковці вважають, що карантин не вплинув суттєво на ціни | MIZEZ

Цифри для порівняння:

  • у квітні цього року ціни на споживчі товари зросли на 2,2%, якщо порівнювати з цінами березня;
  • за останні 3 роки цей показник становив 1,2–1,5%;
  • у лютому 2014–2015 років ціни підвищувалися на 4,0–4,3%;
  • у березні зростання споживчих цін проти лютого було на рівні 0,4 %.

Дані свідчать про те, що різкого значного підвищення цін під час запроваджених 12 березня карантинних заходів не відбулося, хоча такий розвиток подій був цілком можливим.

Зазвичай у критичні періоди люди прагнуть створити запаси найнеобхідніших товарів. Через це на них різко підвищується попит, зростають ціни та стаються перебої у постачанні. Так сталося нещодавно з однією з найпопулярніших круп — гречаною. Проте, за спостереженнями науковців, масштабного зростання попиту та значного підвищення роздрібних цін на агропродовольчі товари у березні-квітні цього року не сталося.

Юрій Лупенко вважає, що частково це пояснюється через зменшення купівельної спроможності населення. Адже були введені обмеження для підприємницької діяльності та пересування, наслідки яких можна буде повністю оцінити лише після публікації відповідних даних.

Вартість яких продуктів найбільше зросла?

Найбільше у квітні зросли у ціні фрукти (+12,8%) внаслідок тимчасового закриття продовольчих ринків та у зв’язку з сезонними факторами. Яйця подорожчали на 9,4%, хоча останнім часом їх вартість знижувалася (у березні — на 12,3%, у лютому — на 17,6%). Проте запаси цих продуктів люди не створюють.

Водночас продовольчі продукти, які належать до категорії тих, якими люди найперше запасаються, у квітні зросли в ціні найменше. Вартість макаронних виробів зросла на 1,9%, м’ясо і м’ясні продукти — на 0,9 %, олія соняшникова — на 0,3 %. Масло взагалі не подорожчало. Виняток — цукор. На нього у березні ціни підвищилися на 2,9 %, у квітні — на 4,8%. Однак тут вплинули інші чинники.

Підвищення цін на продукти харчування у квітні цього року було найбільшим з червня 2017 року. Тоді цей показник склав 3,4%. Якщо порівнювати з квітнем минулого року, продукти харчування подорожчали на 2,5%.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf