Ситуація в сільському господарстві Німеччини

Міхаель Шмітц, професор Гісенського університету ім. Юстуса Лібіха, розповів про ситуацію в агросекторі Німеччини, цінові тенденції та реакцію держави на труднощі сільськогосподарських виробників, спричинені поширенням коронавірусу у світі.

Цьогоріч у квітні вартість продуктів харчування у Німеччині підвищилася на 5% проти березня. Це безпрецедентне зростання було спричинене коронавірусною кризою.

Ціни на агропродовольчі продукти

Вартість фруктів зросла на 15%, свинини — на 17%, овочів — на 26%. Попит на хліб, борошно та макаронні вироби збільшився, тому за березень–квітень підвищилися ціни на зернові. На думку Міхаеля Шмітца, далі будуть рости ціни на корм, шрот і ріпак.

Під час карантину було зафіксовано збільшення реалізації вин (на 20–40%), безпрецедентне зростання попиту на органічні продукти на 30–60% та загалом рекордне збільшення обсягів роздрібних продажів харчових продуктів.

Водночас внаслідок закриття барів зменшилися обсяги реалізації пива. Впали також обсяги реалізації овочів (на 14%) та фруктів (на 25%), тому що руйнувалися ланцюги постачання через труднощі в міжнародних перевезеннях. Найбільшої шкоди ця ситуація завдала виробникам картоплі, адже вони займалися експортом значної частини продукції. Такі обставини призвели до зниження ціни на картоплю у квітні на 12%.

Яка ситуація в агросекторі Німеччини

Селянський союз Німеччини провів чергове опитування на початку квітня. 11% опитаних повідомили про негативний вплив карантинних заходів на бізнес, 26% членів союзу найімовірніше відкладуть інвестиції, які планували здійснити, через кризу. Третина опитаних аграріїв зазначили, що зіштовхнулися з проблемами у збуті продукції та логістиці у своїх сегментах ринку, особливо — молочна галузь. Половина агровиробників зауважила, що має більш нагальні проблеми, ніж коронакриза.

Разом із тим уряд Німеччини надав додаткову фінансову підтримку сільгоспвиробникам: до 2000 євро підприємствам із кількістю працівників до 5, до 15 тис. євро з кількістю працівників від 5 до 10. Також влада країни виділила дотації на зберігання масла та продовжила термін перебування сезонних робітників з 70 до 115 днів.

Міхаель Шмітц зазначив, що негативні наслідки кризи відчують усі аграрії Німеччини, тому що знизиться купівельна спроможність населення. За попередніми прогнозами, економіка країни ввійде в найбільшу з повоєнних часів рецесію: від 8% до 10% протягом 2020 року.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf