“Українські аграрії повинні заробляти не 300, а 3000 євро з гектара” — агропідприємець

Якщо уряд допоможе малому бізнесу, українські аграрії зможуть заробляти більше, ніж у Європі. Таку думку висловив підприємець Тарас Барщовський, який вважає підтримку малого фермерства запорукою зростання економіки України. Така підтримка також сприятиме поверненню українських заробітчан додому.

Важливість підтримки

Тарас Барщовський говорить, що українські фермери можуть заробляти мінімум 3000 євро з гектара на вирощуванні овочів та фруктів. Для цього потрібен “маленький поштовх” з боку держави. 

“Закладені у бюджет 4 млрд гривень треба направити на розвиток малого фермерства. Тоді аграрії матимуть змогу заробляти достатньо, а кількість тих, хто їздить на заробітки до Європи — зменшиться”.

І продовжує:

“Держава не підтримує фермерів до моменту, поки вони не перетворюються на латифундистів із 100 тисячами гектарів. 10 тисяч гектарів — це, на жаль, ніщо”.

Але, звичайно, досягти цього вдається одиницям, та і не кожному це потрібно. Як показує світова практика, у країні в одних руках повинна бути зосереджена невелика частка наділів. Так, у Польщі це в середньому 3-5 гектарів на одну сім’ю, аж ніяк не тисячі. Такий розподіл дає більше робочих місць. 

В Україні ж латифундисти часто просто залишають місцеве населення без можливості заробити, оскільки поля обробляються декількома комбайнами.

Порівняння вітчизняного та іноземного аграрного бізнесу

Тарас Барщовський також порівняв урожаї в Україні та Польщі. Каже, що український аграрій отримує максимум 15 тонн червоного буряка з одного гектара, а польський — до 90 тонн.

“До речі, українські аграрії готові платити нашим сезонним робітникам більше, ніж в ЄС майже у півтора рази! У середньому європейські фермери платять працівникам 800 гривень за виконання щоденного плану (90-100 кг), а наші — 1200. Про це говорить більшість фермерів”.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf