Програма для порятунку аграріїв: 5 тисяч гривень за втрачені посіви

Кабінет міністрів збирається сплатити по 5 тисяч гривень за гектар аграріям, які втратили посіви через несприятливі погодні умови. Зараз в Україні багато підприємців аграрно-промислового комплексу, які зазнали збитків через стихійне лихо. 

Фінансова допомога для запобігання банкрутства

Допомогу можуть отримати підприємці АПК, які втратили урожай зернових культур через природні катаклізми. Передбачається, що за гектар фермер отримає від 4,5 до 5 тисяч гривень. Про це повідомив Тарас Висоцький, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства

Фінансова допомога буде разовою та такою, що не вимагає повернення. Завдяки цим коштам фермер зможе розрахуватися із селянами, у яких він орендував паї, а також сплатити податки.

Наразі основною задачею є розробка такого інструменту отримання компенсації, який би зробив процедуру максимально простою. Так, відомо, що для отримання допомоги знадобиться підтвердження статусу, статистика площ, дані Гідрометцентру про форс-мажорні погодні обставини, а також акт, складений профільною комісією.

Дані статистики

На підтримку аграріїв держава виділила 4 млрд гривень, але, на думку Висоцького, цього недостатньо, щоб повністю вирішити проблеми. За його попередніми підрахунками, вже зараз на компенсації знадобиться 2 млрд гривень (кількість площ з пошкодженими посівами помножено на разову виплату аграріям).

За статистичними даними, від засухи на півдні України постраждало 2,6% площ озимих культур — майже 234 тисяч га. Зокрема, на Одещині вже втрачено 148 тисяч гектарів посівів (15% всіх площ озимих культур в області). Частка загиблого озимого ріпаку становить шокуючі 62%. 

За попередніми даними, на Одещині аграрії втратили 148 тисяч га посівів.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf