Деякі банки відмовилися кредитувати дрібних фермерів

Українські банки відмовляються кредитувати дрібних фермерів та стартапи. Про це повідомив голова Асоціації фермерів Черкаської області Валерій Перепелиця. Це, за його словами, може негативно вплинути на розвиток дрібного фермерства та аграрної галузі загалом.

Відсутність доступних кредитів

“Банки відмовляють у видачі кредитів аграріям зі стартапами та фермерам, у власності яких менше 500 га”.

При цьому рішення щодо кредитування приймає не сам банк (він є лише виконавцем).

Крім цього, каже Валерій Перепелиця, фінансові установи часто знімають комісію за те, що фермер кладе власні кошти на рахунок. Тобто механізм не налагоджений на рівні держави.

Валерій Перепелиця зазначає, що рівних умов для всіх фермерських господарств немає. 

“Великі фермери отримують допомогу, а дрібні — ні. Хоча вона їм потрібна найбільше”. 

Експерт говорить, що самі інструкції по видачі коштів були створені ще в дев’яностих. Тому зараз українські банки просто не вміють працювати з ризиками, створюють захмарні ставки та вимоги по заставах.

Геноцид українського фермерства

Валерій Перепелиця говорить, що запровадження податкового мінімуму в аграрній галузі призведе до ще більшої кризи. Він вважає, що система оподаткування має бути пропорційною — чим більше земель обробляє аграрій, тим більше він повинен сплачувати.

Окрім цього, фермери повинні мати доступ до сучасних технологій, які збільшать урожай та спростять роботу. Потрібно налагоджувати й функціонування галузі переробки. Розвинута інфраструктура дасть аграрію впевненість у тому, що його продукція не зіпсується та знайде свого покупця.

Пільгові кредити, зменшення податкового навантаження, створення кооперативів — усе це, на думку фахівця, стабілізує ситуацію в аграрній галузі. Також потрібно розробити чіткий механізм компенсації, який захистить фермерів від збитків через стихійні лиха.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf