Нові можливості для малих виробників?

У Верховній Раді повідомляють, що наступного року планується розробити комплексний Закон «Про торговельну діяльність харчовими продуктами», один із ключових пунктів якого буде відкриття доступу до торговельних мереж для малих місцевих виробників.

Також у новому Законі йтиметься про терміни, принципи організації торговельної діяльності, ярмаркову діяльність, торговельні мережі, порядок розрахунків, бонуси й знижки. Зовнішньоекономічна діяльність нормами цього Закону не буде регулюватися.

Нові можливості для малих виробників? | MIZEZ

Мета Закону:

  • сприяти розвитку торговельної діяльності, щоби забезпечити доступність харчових продуктів для населення;
  • сформувати конкурентне середовище;
  • підтримати вітчизняних виробників агропродовольчих товарів;
  • відрегулювати взаємовідносини між органами центральної влади, органами місцевого самоврядування та суб’єктами господарювання, що ведуть торговельну діяльність;
  • врегулювати взаємовідносини між суб’єктами господарювання при здійсненні торговельної діяльності.

Держрегулювання торговельної діяльності харчовими продуктами

Для здійснення державного регулювання будуть встановлені вимоги до організаторів торговельної діяльності, воно буде відбуватися через реалізацію антимонопольного законодавства, інформаційне забезпечення, державний контроль і контроль органів місцевого самоврядування дотримання вимог Закону, завдяки громадським організаціям, а також через цінове регулювання соціально значущих харчових продуктів.

Закон покликаний забезпечити однакові можливості для доступу до торговельних площ, дотримання вимог щодо норм торговельного обслуговування, що встановлені законодавством.

Торговельна діяльність буде можлива за умов наявності дозвільних документів, необхідних для торгівлі площ, продуктів харчування локальних виробників на полицях (що означає доступ до торговельних мереж для малих агровиробників), при дотриманні стандартів, норм і правил, обов’язковому веденні обліку й поданні необхідної звітності.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf