Конгрес фермерів просить президента втрутитися в ситуацію з квотуванням добрив

Об'єднання Агро-Продовольча Рада та Всеукраїнський конгрес фермерів звернулися до президента з проханням зупинити монополію Фірташа у сфері виробництва добрив. Про це на сторінці у Facebook повідомив Іван Слободяник, голова конгресу фермерів України. 

Схема Фірташа

«Дії групи підприємств OSTCHEM, які належать олігарху, призвели до того, що він отримав монополію на ринку. Окрім того, були створені штучні бар’єри для імпорту добрив в Україні».

Іван Слободяник стверджує, що під прикриттям намірів захистити вітчизняних виробників, відбувається поступова монополізація ринку: «Ще у 2010 році група OSTCHEM олігарха Дмитра Фірташа за допомогою грошей «Газпромбанку» придбала 4 підприємства з виробництва добрив. Їм вдалося отримати лояльний менеджмент на 2 заводах, які знаходяться у державній власності. Це, а також квоти на імпорт призвели до того, що Фірташ отримав монополію на ринку добрив»

Протягом років вартість на добрива в Україні була на 30-40% вищою, ніж у сусідніх країнах.

Конгрес фермерів просить президента втрутитися в ситуацію з квотуванням добрив | MIZEZ

Джерело фото: greenpost.press

Вимоги до керівництва держави

Іван Слободяник також нагадав, що декілька років тому були зроблені перші кроки для лібералізації ринку мінеральних добрив. Завдяки цьому на вітчизняному ринку почали з’являтися товари з інших країн (Туреччина, Болгарія, Польща тощо). Поява конкуренції дозволила зменшити вартість добрив.

Слободяник вважає, що держава має переглянути особливості впровадження заходів щодо захисту вітчизняних виробників, оскільки наразі вони є не ефективними. Замість модернізації державних підприємств, каже голова конгресу, це може перетворитися на чергову виїмку з кишень аграріїв

До того ж монополія на ринку вигідна лише самому монополісту — вітчизняний бізнес та аграрії залишаються без підтримки.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf