Антимонопольним комітетом України доведено монопольне становище групи компаній OSTCHEM

Прес-служба Української аграрної асоціації повідомила, що холдингова компанія OSTCHEM в середині групи переміщувала газ для забезпечення собівартості мінеральних добрив.

Антимонопольним комітетом України доведено монопольне становище групи компаній OSTCHEM | MIZEZ

Монопольне становище групи компаній OSTCHEM

17 червня відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, на якому розглянули і питання квотування імпорту міндобрив. 

Один із представників Антимонопольного комітету України повідомив, що компанії групи OSTCHEM в середині групи переміщували газ для того, щоб вийти на певну собівартість. Завдяки цьому механізму компанія підвищувала собівартість своєї продукції і декларувала ту ціну, яка склалася на ринку у 2014-2017 роках. 

Ще у 2019 Антимонопольному комітету України вдалося довести монопольне становище групи компаній OSTCHEM на ринку азотних мінеральних добрив. Тоді також довели і зловживання цим монопольним становищем. Тому у вересні того ж року було ухвалене рішення про примусовий поділ компаній групи OSTCHEM. Однак воно досі залишається невиконаним.

Обмеження імпорту не буде

Нагадаємо, об'єднання “Агро-Продовольча Рада” та Всеукраїнський конгрес фермерів звернулися до президента з проханням зупинити монополію Фірташа у сфері виробництва добрив. Пізніше після розмови з Володимиром Зеленським голова Держгеокадастру, екс-уповноважений президента України із земельних питань Роман Лещенко заявив, що обмеження імпорту добрив в Україну не буде. 

Президент вислухав звернення аграріїв і позицію уряду і заявив, що з огляду на стан ринку квотування імпорту мінеральних добрив із країн-партнерів України є недоцільним.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf