Квоти на імпорт добрив коштуватимуть фермерам до $30 на га — Володимир Лапа

Радник зі стратегічного розвитку президента УКАБ Володимир Лапа у матеріалі epravda.com.ua заявив, що на запровадженні квотування імпортних мінеральних добрив виграє лише група компаній Ostchem Дмитра Фірташа. Натомість втрати для української економіки можуть становити $100-238 млн.

 Квоти на імпорт добрив коштуватимуть фермерам до $30 на га — Володимир Лапа | MIZEZ

Радник президента УКАБ про квоти на добрива

Рішення про можливе запровадження квот на імпорт мінеральних добрив до України може затвердити Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі за результатами спеціального розслідування.  

«Для початку спеціального розслідування достатньо самого факту зростання імпорту, що може зашкодити національному виробнику»

— розповідає Володимир Лапа. Каже, що зростання імпорту добрив відбулося ще у 2017 році після зупинки діяльності заводів в Україні. Тоді аграрії були вимушені перемкнутися на імпорт. Наразі Україна експортує азотні добрива і це, каже експерт, дуже вигідно. 

«Ціна на внутрішньому ринку суттєво вища за експортну (аграріям таке і не снилося, на конкурентних ринках такого не буває), а отже їх виробництво і збут в Україні вдвічі вигідніший».

Постає питання, чи вдасться зберегти виробникам міндобрив свою монопольну маржу на внутрішньому ринку. «Зараз вона коштує фермеру 20-25 доларів на гектар посівів, а із запровадженням квот на добрива може піднятись до 30 доларів» — підсумував Володимир Лапа.

Нагадаємо, 28 травня аграрії зібралися біля Кабінету Міністрів та провели акцію проти введення квот на імпорт мінеральних азотних добрив. На мітинг прийшло близько 1000 аграріїв та представників українських аграрних організацій. 

Присутній на мітингу заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, торговий представник України Тарас Качка заявив, що метою уряду в питанні квот є захист українських виробників: «Наше завдання — вийти на рішення, яке буде в інтересах аграріїв, а не олігархів, а тим більше не в інтересах іноземних компаній, які хочуть контролювати наш ринок».

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf