Переваги й недоліки заорювання післязбиральних решток

Усе більше аграріїв використовують післязбиральні рештки як органічне добриво, а не спалюють їх, що згубно впливає на навколишнє середовище й ґрунт. Рештки містять велику кількість (до 40%) вуглецю, що є базою для життєдіяльності біоти ґрунту. Солома — це єдине джерело для утворення гумусу: з неї мікроорганізми, без яких не сформується гумус, отримують живлення.

Існують різні способи обробки рослинних решток. Кожен має переваги та недоліки, які треба брати до уваги при виборі найбільш оптимального.

Переваги й недоліки заорювання післязбиральних решток | MIZEZ

Традиційне заорювання післязбиральних решток

При такому способі рештки розкладаються протягом 2,5–3 років. Водночас відбувається процес мобілізації мікроорганізмами з гумусу мінерального азоту (10 кг на 1 тонну соломи), що призводить до азотного голодування наступних культур. Щоб цього не сталося, потрібно вносити мінеральний азот додатково у відповідні кількості. Це дещо пришвидшить процес розкладання.

Якщо не розкидати солому рівномірно по полю перед заорюванням, у місцях, де утворилися валки, виникає скупчення мікроорганізмів і грибів. Ними виділяється велика кількість ферментів, що містять шкідливі для рослин фенольні речовини, необхідні для розкладання целюлози. Варто взяти до уваги, що при заорюванні збільшується патогенне навантаження на ґрунт і поширюються хвороби рослин. Причиною цього є розмноження всіх бактерій і грибів: як корисних, так і шкідливих.

При розкладанні заораних післязбиральних решток пришвидшується процес нітрифікації, однак зменшується утворення складових гумусу. Вуглець, що міститься в соломі, перетворюється не на вуглекислий газ, якого потребують ґрунтові мікроорганізми для своєї життєдіяльності, а на метан. Водночас для мікроорганізмів створюються природні умови за температурою ґрунту та рівнем вологи.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf