«Квоти на імпорт добрив жодним чином не вплинуть на зростання цін» — Тарас Качка

Квоти на імпорт добрив не вплинуть на ціну та не спричинять дефіцит товару заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства повідомив про це на свої сторінці у Facebook. Тарас Качка говорить, що ситуація залишиться стабільною.

Ситуація з імпортом добрив

«Втручання з боку держави в ринок добрив буде мінімальним, тому підвищення цін чи нестачі товару очікувати не варто. Квоти є близькими до фактичних показників імпорту на даний момент».

Такий парадокс Тарас Качка пов’язує зі змінами на ринку добрив (у порівнянні з 2019 роком). У першому кварталі 2020 року імпорт азотних добрив впав майже на 60%, а комплексних на 18%. Заступник міністра продовжує:

«Квоти необхідні для того, щоб захистити вітчизняного виробника і зберегти нормальні умови конкуренції. А для цього повинен бути оптимальний баланс між імпортним продуктом та вітчизняним виробництвом».

«Квоти на імпорт добрив жодним чином не вплинуть на зростання цін» — Тарас Качка | MIZEZ

Штучне завищення цін

У 2019 році Кабмін заборонив ввозити в Україну сільськогосподарську продукцію та мінеральні добрива, які виробляються в РФ. Під заборону підпали промислові товари та транспортні засоби. Також вже не перший рік діють антидемпінгові мита щодо азотних та мінеральних добрив виробництва РФ.

Водночас минулої осені Антимонопольний комітет України ухвалив рішення про примусове поділення групи OSTCHEM Дмитра Фірташа у частині виробників азотних мінеральних добрив. На «НФ Трейдінг Україна» тоді наклали штраф у розмірі 107 млн грн.

У процесі розслідування було виявлено, що учасники вищезазначеної групи протягом багатьох років зловживали монопольним становищем. Після заборони ввозити добрива з Російської Федерації вони почали завищувати на них ціну, що завдало збитки українським фермерам. 

У січні-квітні 2020 азотних добрив імпортовано понад 400 млн тонн, водночас їх експорт склав 355 млн тонн.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf