Монопольні квоти на імпорт добрив: аграрії висловили протест


Джерело фото: офіційний сайт Всеукраїнської Аграрної Ради

22 травня аграрії з 6 областей України вийшли на основні автомагістралі країни, щоби висловити свій протест проти планів Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства ввести квоти на імпорт добрив в Україну.

Про акцію протест повідомила Всеукраїнська Аграрна Рада. Відомо, що про можливість впровадження квот говорилося ще в серпні минулого року. Тоді Міжвідомча комісія з питань міжнародної торгівлі (МКМТ) ініціювала розслідування щодо імпорту в Україну азотних добрив з країн, які є торговими партнерами України: члени ЄС, країни Перської затоки, Північної Африки, а також Туреччина, Казахстан, Білорусь, Грузія, Китай, США.

Монополісти на ринку добрив

Основні ініціатори розслідування — підприємства, що входять до групи компаній «Остхем» Дмитра Фірташа та «ДніпроАзот» Ігоря Коломойського.

Ще в червні минулого року АМКУ визнав, що група «Остхем» — монополіст на ринку азотних добрив. Водночас, якщо імпорт добрив з інших країн буде обмежено, монополія груп компаній зміцниться, тому вони й надалі диктуватимуть сільськогосподарським виробникам ціни на добрива.

Імпорт добрив, створюючи конкуренцію на ринку, давав можливість утримувати ціни на українському ринку, які все одно були значно вищі проти світових. На сьогодні вартість азотних добрив (КАС, карбамід, аміачна селітра) на внутрішньому ринку більша, ніж у світі, в середньому на 30%. Ціна на окремі позиції ще вища: аміачна селітра (тут «Остхем» абсолютний монополіст) дорожча на 43%. Українські аграрії змушені купувати карбамід від «Остхем» по 217 доларів за тонну, коли в Іспанію  він експортується по 200 доларів. Раніше ситуація була ще гіршою. Агровиробники в Україна переплачували за добрива на 50% чи й 100% дорожче.

Ба більше, запровадження квот на добрива може спровокувати введення  санкцій у відповідь від торгових партнерів на імпорт з України. Фермери у Європі вже давно вимагають скорочення квот на імпорт з України продуктів харчування.

Саме тому 22 травня аграрії вийшли на акцію протесту проти введення  квот на імпорт добрив в Україну. Агровиробники Одеської, Запорізької, Харківської, Кіровоградської, Хмельницької та Черкаської областей вийшли на основні автомагістралі для висловлення своєї незгоди з планами Мінекономіки.

«Два роки тому ми частково зламали схему монополіста та почали ввозити добрива з інших країн. Ми занепокоєні таким розвитком подій і хочемо, аби нас почув президент та прем’єр-міністр», — зазначив член правління ВАР Анатолій Артеменко з Одещини.

Аграрії заявили, що акція протесту була попереджувальною. Якщо уряд проігнорує їхню думку, вони готові надалі відстоювати свою позицію.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf