Добриво сапропель стає дедалі популярнішим серед українців

Органічне добриво сапропель набирає популярності серед українських аграріїв. З 2017 року вони почали частіше цікавитися саме органічними добривами, а у 2018 році їх використання збільшилося майже на 25%. На органічне добриво сапропель попит постійно зростає.

Аналіз ринку

Наразі в Україні органічні культури вирощуються на площі у 289 тис. га. Основними споживачами такого органічного продукту є ліцензовані господарства органічного типу. Вони використовують саме натуральні добрива та уникають хімії. Але навіть підприємства без органічної сертифікації все частіше цікавляться екологічно чистою продукцією.

У 2018 році співвідношення мінеральних та органічних добрив становило 95,3% та 4,7% відповідно. Але попит на органіку стрімко зростає з кожним роком, адже з'являється все більше споживачів, які хочуть купувати натуральну продукцію, вирощену без використання агресивної хімії.

Сапропель в Україні

Виробництво сапропелю в Україні також зростає з кожним роком. Внесення таких добрив має ряд переваг, серед яких:

  • збагачення і відновлення ґрунту, підвищення його родючості;
  • поліпшення смакових якостей вирощуваних продуктів;
  • утримання вологи в ґрунті. 

Такі добрива вносяться під всі сільськогосподарські культури в чистому вигляді, або в якості компонента удобрювачів сумішей чи компостів. 

Використання сапропелів вигідно ще і тому, що вартість хімічної продукції постійно зростає. Також спостерігається дефіцит мінеральних добрив на вітчизняному ринку.

У 2018 році в Україні налічувалося 274 родовищ сапропелю, обсяг запасів перевищував 97 млн тонн. Найбільші родовища розташовані в районі Шацьких озер, озера Світязь, Луки та Пулемецького, що знаходяться у Волинській області.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf