Проблеми органічного рослинництва

В Україні, як і в світі, органічна продукція набула великої популярності. Для виробників органічне рослинництво цікаве тим, що можна економити на мінеральних добривах і пестицидах, які використовуються в інтенсивному землеробстві. Однак органічне виробництво має свої нюанси. З якими труднощами зіштовхуються виробники та на що потрібно звернути увагу?

Основними проблемами під час вирощування органічного рослинництва є такі: боротьба з бур’янами, удобрення рослин та зберігання продукції. Самі ці 3 проблеми найскладніше вирішити українським аграріям, які перейшли на виробництво органіки.

Зберігання готової продукції

При неправильному зберіганні є великий ризик зіпсувати весь урожай, навіть якщо рослини вирощувалися з дотриманням усіх технологій. Пил на складах містить рештки речовин, які використовуються під час вирощування неорганіки (пестициди). Дослідження показують, що рештки сполук можуть залишатися в пилу протягом тривалого часу: було знайдено речовини, які в сільському господарстві вже заборонено використовувати. Вимоги до органічної продукції суворі: вона не повинна містити пестицидів.

Саме тому потрібно правильно облаштувати склад та стежити за його станом:

  1. Обрати гладке покриття для стін і підлоги, щоб його можна було легко чистити;
  2. У приміщенні не повинно бути щілин, воно має надійно захищати від пилу, комах і гризунів;
  3. Перед закладкою нового врожаю приміщення потрібно ретельно очистити та перевірити на залишки шкідливих речовин;
  4. Регулярно провітрювати зерно, охолоджувати його та підтримувати оптимальну температуру (10°С) й вологість (55–60%) повітря на складі, щоб не допустити відновлення метаболізму й проростання зерна.
  5. Склад повинен бути обладнаний ситами для жуків та пастками для комах і гризунів;
  6. Необхідно обробляти зерно біологічними препаратами, щоб запобігти ураженню його шкідниками.

Варто пам’ятати й про те, що стан техніки при транспортуванні зерна теж має значення: не можна допустити витік мастила чи охолоджувальної рідини.

Сівозміна

Чітке дотримання правильно спланованої сівозміни не тільки допомагає контролювати бур’яни, а й підвищити урожайність культур. В Україні навіть ті агропідприємці, які не перший рік займаються органічним виробництвом, мають труднощі з раціональним плануванням сівозміни. Та кожному аграрію добре відомо, наскільки сильно залежить майбутній врожай від вдалого попередника. Чим гірший він був, тим більше після нього культура потребуватиме додаткового удобрення.

Завдяки правильній сівозміні можна відновлювати структуру та підвищувати родючість ґрунту природнім шляхом. Для цього необхідно обирати попередника за типом кореневої системи. Зараз аграрії зіштовхнулися з масштабною проблемою деградації ґрунтів, тому підтримувати їх природну родючість та відновлювати — одне з пріоритетних завдань.

Живлення

Тут, як і в боротьбі з бур’янами, надзвичайно велике значення має дотримання сівозміни. Наприклад, перед висіванням культури, яка потребує збагаченого азотом ґрунту, варто сіяти люцерну, яка накопичує цю речовину більше навіть, ніж бобові культури. Але якщо попередньо в ґрунт вносилися мінеральні добрива, культура не використає весь власний потенціал.

Потрібно вносити велику кількість органічних добрив (близько 100 тонн перегною на 1 гектар). Щоб не порушувати структуру ґрунту та зберегти вологу максимально, варто перейти на безполицевий обробіток ґрунту. Ефективним є і внесення сидератів, які забезпечують додаткове надходження органіки.

Успіх вирощування органічних рослинних продуктів полягає у правильному планування та ретельній підготовці.

Схожі статті по темі:

asdf