Завищена митна вартість с/г комплектуючих: виробники просять Кабмін втрутитися

Зерновики звернулися до Кабміну з проханням врегулювати проблему завищення митницею вартості імпортних комплектуючих. Виробники обладнання та аграрної техніки скаржаться, що вартість завищена.

Завищена митна вартість с/г комплектуючих: виробники просять Кабмін втрутитися | MIZEZ

Актуальна ситуація

Українська зернова асоціація (УЗА) підрахувала, що необґрунтоване завищення органами Державної митної служби України митної вартості комплектуючих за 2019-2020 роки може сягати десятки мільйонів гривень. Це негативно впливає на українських товаровиробників і завдає руйнівного удару економіці.

Підприємства не витримують конкуренції із вже готовою продукцією, яку завозять в Україну інші компанії. Останні імпортують товари без завищення номінальної вартості та сплачують меншу кількість податків. Як результат — підприємства змушені скорочувати робочі місця.

Аргументованої позиції та пояснення причин підвищення вартості зі сторони митних органів наразі немає. Нещодавно одній українській компанії завищили вартість 100 тонн металовиробів на 25%, через що сума необґрунтованого збільшення податкових зобов’язань склала майже 260 тис. грн. 

Інший випадок — зростання вартості розмитнення коліс для с/г техніки на понад 50%, що за останній рік збільшило податкові зобов’язання на понад 500 тис. грн. 

Скасувати такі рішення можна лише у судовому порядку. А це — втрата коштів та часу.

Ситуація вимагає вирішення

Основним завданням зараз є збільшення іноземних інвестицій в аграрний сектор та забезпечення його повної підтримки. Це дозволить зробити виробництво української агропродукції більш рентабельним та сприятиме збільшенню фінансових ресурсів. 

Наразі вітчизняні виробники готові пропонувати якісний товар, але для його виробництва потрібні іноземні комплектуючі. Через це УЗА просить Кабмін внести наступні зміни до законодавства:

  • заборонити самовільну зміну митної вартості комплектуючих, ціна яких зафіксована в контракті та документах;
  • створити перелік товарів, щодо яких митниця може застосовувати коригування вартості;
  • виключити можливість неоднозначного трактування митної вартості шляхом зміни одиниці вибору.

Окрім того, керівник митного органу повинен нести персональну відповідальність за прийняття необґрунтованого, безпідставного, незаконного рішення. Така відповідальність повинна передбачати позбавлення пільг, звільнення та заборону працювати на державній службі.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf