Чи впадуть ціни на яблука?

Олександр Хорєв, керівник проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти» висловив думку, що виробники намагатимуться реалізувати яблука на внутрішньому ринку, якщо Україна матиме проблеми з експортом плодів через обмеження, введені для протидії поширення коронавірусу.

Нещодавно відбулася Перша міжнародна яблучна онлайн-конференції проекту EastFruit «Яблучні прогнози». Під час неї експерти обговорили ситуацію, яка склалася нині в Україні. Вони вважають, що 2 хвилі весняних заморозків не завадять виробникам яблук цього року зібрати більший урожай, якщо порівнювати з минулорічними обсягами. У 2019 році було отримано рекордно низьку кількість яблук та накопичено багато фруктів 2-го сорту.

Цього року площі насаджень лишаються на минулорічному рівні. Проте додатково почнуть плодоносити нові сади, які було закладено 3−5 років тому. Внаслідок цього існує велика ймовірність, що урожай у 2020 році зросте. Олександр Хорєв зауважив, що через збільшення обсягів яблук зросте пропозиція на внутрішньому ринку та експортна пропозиція.

Є 2 варіанти розвитку подій на ринку:

  1. Торговельні обмеження спричинять труднощі з експортом, тому виробники намагатимуться реалізувати яблука на внутрішньому ринку, отож ціни значно знизяться.
  2. Основну частину яблук агропідприємці зможуть експортувати, завдяки чому ціни будуть стабільними. Виробники будуть отримувати прибуток і на українському, і на зовнішньому ринках.

Завершення поточного сезону 

Олександр Хорєв повідомив, що поточний сезон для українських виробників завершується успішно. Вони змогли реалізувати без проблем навіть плоди 2-го сорту, які активно приймали супермаркети. Яблук було мало, тому магазини не висували особливих вимог щодо якості.

Позаминулого сезону Україна експортувала яблука до понад 20 країн. Незважаючи на те, що експорт знизився утричі минулого сезону, вітчизняним агровиробникам вдалося розширити його географію до 35 країн. Тому є ймовірність, що, завдяки зростанню пропозиції на українському ринку, більше вдасться реалізувати плодів і на іноземних ринках.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf