Плодоовочевий експорт України за період пандемії зазнав обвалу

Під час глобальної пандемії коронавірусу плодоовочевий експорт нашої країни значно знизився – на 43 відсотки, якщо порівнювати із таким же періодом минулого року. За нинішній рік країна отримала за експорт овочів та фрукті на 58,5 млн доларів менше.

Статистичні дані

Більшу частину отриманої виручки  - а це 64 відсотки – склали заморожені фрукти та ягоди, свіжі яблука та волоські горіхи. При цьому, за минулий рік ці ж самі позиції складали 74% від усього експорту. Минулого року найбільше вдалося заробити на яблуках, але зараз вони займають третю позицію. Тобто, на продажу яблук Україна заробила у 4,5 рази менше, ніж торік.

сезонные фрукты

Причини явища

Причиною того, що експорт овочів та фруктів знизився, є не пандемія коронавірусу. При чому, у країнах ЄС попит на яблука навпаки – зріс. Минулого року Україна мала невеликий урожай цього фрукту, а ось попит на нього зріс на весні всередині країни.  Тобто експорт був невигідним. Натомість зросла внутрішня ціна на яблука. Але на експорті цього фрукту країна втратила приблизно 26 млн доларів.

На другому місці за зниженням експорту знаходиться волоський горіх. Країна недоотримала 9,4 млн доларів, а це – на 36 відсотків менше, ніж торік. Тут причиною даної ситуації є якраз пандемія коронавірусу та зниження попиту зі сторони споживачів. Адже експортний сезон почався добре – з жовтня за три місяця було продано рекордні об’єми товару. Різке зниження експорту сталося, коли Китай закрив кордон на карантин. Тоді ж різко впав попит на український горіх у Туреччині.

экспорт фруктов

Найменше впав попит на заморожені фрукти та ягоди – на 10%. Причина цьому – збільшення конкуренції на ринку Євросоюзу. Це негативно позначилося на цінах, але попит залишався на тому ж рівні.

А ось експорт ріпчастої цибулі навпаки зріс на 3,1 млн доларів

Нагадаємо, як позбутися парші на яблуні

Редакційна команда MIZEZ

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf